Себастиан Курц се оттегля напълно от политиката

12:16, 02 дек 21 / Свят 25 1855 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц скоро ще обяви оставката си като председател на Австрийската народна партия (АНП) и пълното си оттегляне от националната политикa, съобщи вестник „Кронен Цайтунг“, цитирайки го.

Според вестника Курц е взел това решение след раждането на сина си. Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер ще стане лидер на АНП. На 27 ноември Курци съобщи за раждането на сина си Александър споделяйки, че е „изключително щатлив“.

Припомняме, че на 18 ноември австрийският парламент свали имунитета на консерватора Курц, с което единодушно даде ход на разследването за корупция, заради което той се оттегли от поста си на канцлер по-рано тази година. Курц, който през 2017 г. стана най-младият избран лидер в света с антимиграционна платформа, се оттегли през октомври, когато беше замесен в мащабно разследване за корупция.

Самият Курц по-рано заяви, че иска имунитетът му да бъде свален, за да може разследването да продължи, като настоя, че иска да се бори с „фалшивите“ твърдения, които му костваха работата като канцлер.

Скандалът избухна през октомври, когато прокурори нахлуха на няколко места, включително в канцлерството и финансовото министерство. Те проверяваха твърденията, че най-близкото обкръжение на Курц е използвало публични средства, за да плати за социологически проучвания, изкривени за подобряване на имиджа му.

Прокурорите също така подозират, че в замяна на провеждането на проучванията и на други възторжени публикации за Курц, един от големите таблоиди е получил изгодни публични реклами. Прокурорите твърдят, че Курц и девет други лица, както и три организации, са обект на разследване във връзка с аферата. 35-годишният Курц отрича всички обвинения.

Когато беше избран за най-младия правителствен ръководител в света на 31-годишна възраст, консерваторите в цяла Европа приветстваха Курц като политическо дете-чудо, което се харесва на избирателите с твърдо консервативни ценности. Коалицията му с крайната десница се разпадна през 2019 г., когато негов съюзник бе забъркан в корупционен скандал, което доведе до нови избори, на които Курц отново бе избран за канцлер, оглавявайки администрация със Зелените. Много политически анализатори очакваха, че Курц ще се опита да се завърне и нарекоха заместника му, колегата му консерватор Александър Шаленберг, „канцлер в сянка“, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама