Първият звънец удари: Новите депутати полoжиха клетва

09:15, 03 дек 21 / Политика 25 1644 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Народните представители в 47-ото Народно събрание положиха клетва. Заседанието бе свикано от държавния глава Румен Радев. То започна в 9.00 часа и отново бе в историческата сграда на парламента на пл. „Народно събрание“ №2. Другата пленарна зала в Партийния дом ще остане празна и неизползваема и през този парламентарен мандат. В началото на заседанието 228 депутати от 240 се регистрираха. 

Как протича заседанието?

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. 

На първото заседание в пленарната зала се чуха думите: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“. След полагането на клетвата народните представители подписаха клетвени листове. Прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на партиите в Народното събрание. Първите думи бяха на Силви Кирилов, а след него реч държаха държавният глава Румен Радев и депутатите от всички партии. 

Предстои да бъде избран председател на 47-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

На първото заседание на 47-ото Народно събрание присъстваха и вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство. 

Смяна на поколението във властта

След парламентарни избори на 14 ноември в 47-ото Народно събрание влязоха 7 политически сили. Това са „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДПС, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

В този състав на парламента се забелязва смяна на поколението във властта. Всеки десети народен представител е под 33-годишна възраст. 11 депутати са под 30-годишна възраст, а още 15 - под 33-и.

Най-много са юристите - 38. Икономистите са 31, бизнесмените са 16, а лекарите - 13. Инженерите са 12, също толкова са и финансистите. Преподавателите са 8. Мъжете в Народното събрание са 186, а жените са рекордно нисък брой - 54.

Кой до кого ще седне?

Вече е ясно и как основните политически сили ще разпределят помежду си местата в пленарната зала. Лявата част на залата традиционно ще е за БСП, които имат 26 депутати. През един празен ред до тях ще седят от ДПС – те имат 34 избраници. В средната част на залата ще бъдат разположени „Продължаваме промяната“, които имат 67 народни представители, и „Има такъв народ“ – с 25 депутати. Зад тях ще седнат 13-е народни представители от партия „Възраждане“. В дясната част на залата ще седнат десните партии - ГЕРБ с 59 депутати, и „Демократична България“, които имат 16 народни представители, пише bTV. 

На фона на два протеста

Междувременно от „Грийнпийс“ излязоха на протест пред сградата на Народното събрание. Те посрещнаха депутатите с бутилка „въглищна вода“, за да привлекат вниманието им към негативния ефект на въглищната индустрия върху водните ресурси в България.

Пред историческата сграда има и малоброен, но шумен протест срещу ваксините. Участниците посрещнаха с вувузели и развети знамена депутатите. Те ги призовават да отменят „тоталитарната диктатура, въведена на 13 март“ - датата, на която през 2020 г. беше обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. То беше отменено два месеца по-късно, но и до днес България е в извънредна епидемична обстановка, която дава възможност на здравните власти да регулират повечето от ограничителните мерки срещу разпространението на вируса без санкция на парламента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама