Българи бяха отличени с технологична награда „Еми“

16:00, 05 дек 21 / Любопитно 25 1383 Шрифт:
Василена Йорданова

Българите, които спечелиха технологичен „Оскар“ Петър Митев и Владимир Койлазов, бяха отличени и с технологичната награда „Еми“ за принос в използването на фотореалистични компютърни изображения и специални ефекти в телевизионни продукции на церемония в Лос Анджелис

Двамата споделят, че в началото не са могли да повярват и им е трябвало време да осъзнаят случилото се. „Този път беше истинска изненада за всички. За разлика от технологичния „Оскар“, когато си подавахме заявката, мина през комисия и ние просто очаквахме някакъв отговор, тук беше като гръм от ясно небе. В тези времена на „фейк нюз“ първата ми реакция беше да започна проверка на информацията“, каза Петър в ефира на bTV.

Ивайло Христов: Ще имаме филм на „Оскар“-ите, когато имаме пари

Той допълва, че дълго време е имал проблем с това да обясни какво е вече отличеният V-ray софтуер на човек с не толкова голяма дигитална култура. „Нашият софтуер от един чертеж прави снимка. Както хората чертаят коли, сгради като инженерна основа. Оттам нататък за да изглежда истински, има нужда от нашия софтуер, той да вземе чертежа и чертежът да направи снимка“, обяснява Петър.

Софтуерът вече е използван в над 300 продукции филмови продукции като хитовите сериали Game of Thrones и Stranger Things. Сред другите филмови заглавия, в които е ползван, са „Господарка на злото“, „Денят на независимостта 2“, „300: Възходът на една империя“ и много други.

V-Ray софтуерът е безспорен фаворит на дизайнери и архитекти от цял свят и се ползва на над 170 световни пазара. Намира приложение още в рекламите и продуктовия дизайн.

Двамата българи споделят, че в тази индустрия произходът няма значение, ако си добър професионалист.

„Работим на международния пазар от самото начало, просто защото в България няма такъв. Съответно ние от ден първи афишираме това, че сме българи и целият свят когато ползва нашия софтуер знае, че сме българи“, обяснява Петър.

Компанията им e основана през 1997 г. и има офиси в София, Прага, Сеул, Токио и Лос Анджелис. Екипът в България включва над 330 професионалисти, а глобалният надминава 400 души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама