ДПС: Подкрепата за кабинет „не противоречи на законите на физиката“

13:00, 06 дек 21 / Политика 25 1780 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Подкрепата на ДПС за кабинет с мандата на  „Продължаваме промяната“ „не противоречи на законите на физиката“. Това обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след консултациите при държавния глава.

В следващия кабинет: Четирима вицепремиери и две нови министерства

Решението на партията ще зависи от състава и програмата на евентуалното правителство, поясни Карадайъ.

ДПС призова за диалог

В началото на срещата с Румен Радев ДПС призова за диалог между партиите и между институциите за преодоляване на политическата криза в страната.

Държавният глава обърна внимание, че тази година българите са дали своя глас за промяна на три поредни избора и очакванията на обществото са за редовно правителство. Именно затова е важно мнението на всяка е една от групите в новия парламент.

ГЕРБ-СДС нямало да подкрепят новия кабинет в зала

От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че резултатите от изборите са вследствие на политическата криза в страната, която не настъпва за един ден. „Политическата криза е факт, въпросът е как да я преодолеем. Според нас преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите и между институциите“, посочи той.

Страната има нужда от редовен кабинет

От ДПС подчертаха, че страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи, пред които сме изправени. „Изисква се отговорно управление с визия, отговорни политически субекти с бързи и спешни действия и с поглед в бъдещето“, заяви Карадайъ.

Има теми, които трябва да ускорим, като част от европейското семейство“, посочи той и отбеляза, че според ДПС има риск страната ни да се окаже на ръба фатално да закъснее с Плана за възстановяване и устойчивост. Карадайъ отбеляза, че закъсняваме и с оперативните програми. Именно тези средства от ЕС могат да дадат тласък за развитието на икономиката на страната и да подобрят стандарта на живот на гражданите, тъй като националният ресурс не е достатъчен.

 

ДПС е охрана на гражданските права

На въпрос дали депутат на ДПС влиза в ролята на охрана на Делян Пеевски, каквито впечатления сподели Христо Петров от „Продължаваме промяната“, по-известен като рапъра Ицо Хазарта, Карадайъ отговори: „Да, мен ли визирате? Да, охрана съм – на всички български граждани, на правата и свободите на българските граждани, на човешките права, на гражданските и на политическите права и свободи на българските граждани. Не само аз, а цялата ни парламентарна група и цялото ръководство на партията сме охрана.“

Съдебна реформа - да, персонални промени - не

ДПС се обявиха в подкрепа на реформа на съдебната система, но доколкото тя минава през законодателството т.е. през Народното сърание. „Персоналните промени в ръководството на различни органи и институции не са в компетенцията на Народното сърание – то нито назначава, нито уволнява кадрите в съдебната система“, каза още Карадайъ.

Според него не е лоша идея в парламента да се влиза  със зелен сертификат, защото така депутатите ще дадат пример, че са отговорни към човешкия живот.

„Пожелавам успех на новия председател на Народното събрание, да спазва Конституцията“, каза още лидерът на ДПС

Консултатциите при държавния глава днес продължават с БСП. Утре президентът ще разговаря с представителите на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама