„Черна кутия“ записва събитията, които ще доведат до края на света

20:00, 06 дек 21 / Любопитно 25 874 Шрифт:
Василена Йорданова

Следващата година Австралия ще монтира „черна кутия” на Земята – устройство, което ще записва събитията, които ще доведат до падението на цивилизацията ни. Целта е да привлече вниманието към проблема с глобалното затопляне.

„Предназначението на това устройство е да предостави безпристрастни материали за събитията, които водят до прекратяване съществуването на планетата, да подтикне към поемане на отговорност за бъдещите поколения и за предприемане на спешни действия”, се казва в описанието на онлайн ресурса.

По думите на авторите „как ще завърши тази история зависи от нас”.

Фон на сайта е предполагаемото изображение на монумента във вид на огромен камък за заточване с размери 10х4х3 метра, съобщи телевизия АВС. Той ще бъде изработен от стоманена броня с дебелина 7,5 милиметра и ще бъде поставен в устойчива от гледна точка на геологията местност на остров Тасмания. Вътре ще бъдат разположени огромни хранилища за данни с интернет връзка, които ще се захранват от слънчеви панели отгоре и батерии отвътре.

Тази „черна кутия” на Земята ще записва данни за температурата на сушата и на морето, данни за киселинността на океаните, за съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата, за изчезването на видовете живи същества, измененията на сушата, както и за броя на населението, военните разходи на държавите и консумацията на електричество.

Ще бъдат записвани също заглавията на новините, постове в социалните мрежи и съобщения за срещи, посветени на измененията на климата. На сайта в реално време е показано какви информационни масиви вече са записани виртуално.

Подчертава се, че проектът няма търговски характер, но все пак ще бъде ръководен от най-голямата маркетингова компания в Австралия Clemenger BBDO заедно с местни учени, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама