БСП със забележки по коалиционното споразумение

15:02, 06 дек 21 / Политика 25 1939 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени към коалиционното споразумение. То трябва да се реши до довечера. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Снощи късно получихме споразумението, разгледахме го с експертните групи. Имаме някои забележки. Обсъдихме ги. До довечера продължаваме с това да изчистим политическото коалиционно споразумение. Утре ще се гледа структурата на Министерския съвет, персоналните ни предложения на Изпълнително бюро на БСП и на Национален съвет на БСП“, уточни Нинова, цитирана от БНТ. Тя не пожела да коментира министри и постове, докато не са окончателни.

В следващия кабинет: Четирима вицепремиери и две нови министерства

Лидерът на БСП заяви, че споразумението ще е подписано от ПП с всяка една от другите партии - коалиционни партньори. Корнелия Нинова единствено отрече спекулация в медиите, че ще има Министерство на държавното предприятие. Коректното име ще е Министерство на икономиката и индустрията.

Нинова заяви, че за тях ще бъде приоритет да се приеме бюджета.

БСП винаги е заставала против беззаконието, диктатурата, в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи“, каза в началото на срещата си с БСП президентът Румен Радев.

Двете служебни правителства, които назначих, дадоха възможност за стабилизация в условия на криза, за скъсване с пороците на миналото, за сформиране на нов тип управление от хора с различен политически профил, но общи цели за бъдещето на България. Смятам, че подходът към съставяне на коалиционно правителство може да бъде поставен на тази основа, за излъчване на ефективно, устойчиво, редовно правителство", допълни Радев.

Президентът заяви, че вярва, че БСП ще даде принос свършеното до момента да бъде продължено. „Обществото ни е дълбоко разделено социално с растящи неравенства и бедност, в резултат на порочния управленския модел до момента“, каза Радев, но уточни, че се надява, че БСП ще имат сериозен принос в решаването на тези проблеми, защото „новото управление има нужда от силен социален лектор“.

Той заяви, че проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен и поиска да знае в каква степен това се споделя от БСП и какво са готови да предложат за решаване на този проблем.

От своя страна, Корнелия Нинова каза, че в БСП разбират отговорността, която се очаква от тях в момента, и много пъти са казвали, че България се нуждае от работещ парламент и редовно правителство.

Нинова заяви, че най-важното е грижата за хората и да не останат в зимните месеци в трудна ситуация, да се гарантират компенсаторни мерки за увеличените цени, да се направи възможното от 1 януари да не се вдига цената на тока, да се подпомогне икономиката, да се стабилизира здравната система. В този бюджет ще се заложат спешните мерки.

По отношение на промяната в съдебната система Нинова каза, че проблемът е системен и би трябвало да се ограничат правомощията на главния прокурор, да се наложи съдебен контрол върху онези актове на главния прокурор, които не подлежат на контрол, да се закрият спец съда и спец прокуратурата, да се промени структурата на работа на КПКОНПИ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама