Детската болница ще се строи в двора на „Лозенец“

14:43, 07 дек 21 25 1723 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-подходящото място за изграждането на нова детска болница е дворът на болница „Лозенец“. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Тя се намира в самия Южен парк, едва ли има по-хубаво място“, посочи министърът. Той отбеляза, че е направена проверка и на този терен може да се строи.

Изграждането на болницата ще отнеме в най-добрия случая 5 години. „През това време – реорганизираме правителствена болница, за да поеме пациентите от детската болница“, обясни д-р Стойчо Кацаров.

Той заяви, че болница „Лозенец“ ще запази многопрофилния си характер, както и университетския си характер след сливането.

По наша оценка болница „Лозенец“ може да поеме децата. Тя има 283 легла, миналата година са намалели на 183 легла, като се използват под 50%. Има капацитет да бъдат приети всички легла на Специализираната детска болница, които са малко над 100. Това ще иска предварителна оценка, ремонтни дейности и оборудване", обясни министърът на здравеопазването.

Проектът за изграждане на детска болница в двора на „Александровка болница“ не може да бъде изпълнен и остава само да бъде прекратен. Той не може да бъде изпълнен, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране и той практически не може да бъде реализиран“, каза още д-р Стойчо Кацаров.

Имаме дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега Детска болница и тя да стане инвеститор в новия проект. Тя да отговаря за всички въпроси за построяването на болницата и да следи как се изпълняват дейностите“, заяви министърът.

Той отбеляза, че в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено на този терен да се постави първият в Източна Европа протонен ускорител - уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца. Болницата по проект е включена и в плана за въздушна спешна помощ с хеликоптерни площадки.

Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване на останалите детски отделения в страната. Имаме подкрепата на Камарата на архитектите и на сдруженията, които се борят от години за изграждане на детска болница“, посочи Кацаров.

Медици на протест

По-рано през деня медици от столичната болница „Лозенец“ излязоха на протест заради бъдещето ѝ. По думите им лечебното заведение не е проектирано и няма да може да изпълнява функциите на педиатрия. Те обясняват, че дори документално нещата са изключително неясни, защото при сливането с педиатрията „Проф. Иван Митев“ ще трябва отново да се подписват договори с НЗОК, пише bTV.

Дори се е стигнало до там масово лекари да напускат. Медиците настояват за яснота за бъдещето на болница „Лозенец“.

Доцент Дорина Асенова, която е декан на Медицинския факултет към СУ, се възмути от действията на Стойчо Кацаров. „Изключително сме разтревожени и ужасени от пресконференцията на господин Кацаров. Не мога да го нарека доктор. Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие. Това, което той прави, е плод на някакви негови икономически зависимости. Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува като многопрофилна болница. При нас учат над 1000 студенти. Освен че те се учат, те помагат в COVID отделенията. В България има такава тенденция да се разруши нещо и след това нещо да се създаде, а то остава незавършено“, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Лекарите се оплакаха от огромен стрес, който преживяват. „Тези хора са подложени на огромен стрес. Вижте в какви условия се работи, как тези мъже и жени издържат по 12-24 часа. В тези условия се извършват абсолютно хаотични и необосновани промени, които нямат логика, нито медицинска, нито икономическа, нито стратегическа.

Медиците изтъкнаха, че сме единствената европейска страна без такава болница. Според тях трябва да се мобилизира държавния си ресурс в сферата на здравеопазването, за да се направи истинска детска болница, а не да се унищожава университетската болница.

Студенти и пациентски организации също подкрепиха протеста.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама