„Политкаст“ еп. 21: За социалните епидемии

10:15, 07 дек 21 / Политкаст 25 2145 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Защо става така, че някои идеи, стоки и модели на поведение се разпространяват като епидемии, а други не?

Този въпрос задава, а в последствие и отговаря книгата „Повратната точка: Как малките неща могат да доведат до големи промени“. Автор е Малкълм Гладуелканадски журналист и писател, който в трудовете си разнищва сложни казуси в социологията и психологията.

В книгата авторът метафорично разглежда разпространяването на някои социални движения и феномени, като разпространяването на вируси. Първо,защото някои от изброените буквално се разрастват със скоростта на вируси и второ, защото понякога се превръщат буквално в епидемии.

Книгата може да бъде разглеждана от няколко перспективи и комбинира няколко жанра. От една страна, може да служи като разясняване на принципите, които движат някои сложни за обяснение обществени явления и как те афектират на подсъзнателно ниво отделните индивиди. От друга страна, четивото може да послужи като книга със съвети, за тези които искат да наложат своите идеи и продукти, тъй като се поставя акцент върху начина на оформяне на послания, така че те да постигнат максимално въздействие върху аудиторията.

Това, което придава тежест на аргументите е, че авторът прилага методология, дефинира основните понятия, които използва и върху тези основи изгражда идеите си. Освен това в обяснението на отделните феномени излага различните гледни точки и ги оборва през собствената си матрица на мислене.

Недостатъците на книгата според мен са, че е твърде американизирана и следователно по-приложима в контекста на американското общество, а също така на моменти я намирам за леко наивна и насочена към по-млади, неопитни и неинформирани читатели. Ще добавя и че четивото не е чак толкова революционно, каквито са претенциите и отзивите.

Въпреки това ако искате да се потопите в социалната психология, книгата със сигурност ще ви бъде полезна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама