Задържаха мъжа, придобил милиони от парите за „Хемус“

13:25, 07 дек 21 25 1854 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Служители на ГДБОП са задържали участник в измамната схема около ремонта на АМ „Хемус“. Според събраните до момента доказателства мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за Лот 5 от магистралата.

В последствие лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми и му ги предоставяли. По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. той е получил сума в размер на 53 060 861 лева, съобщиха от МВР.

Припомняме, че вътрешното министерство разкри, че 60 млн. лева, получени за Лот 5 на магистралата са изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка - в сакове и чували. Според разследващите по схема буферно дружество прекъсвало връзката между търговското дружество, подписало договора за строителство, и крайните изпълнители на строително-монтажни работи. Парите се превеждали на сметки, регистрирани на социално слаби, ниско грамотни и криминално проявени лица. Въпросните кухи фирми са регистрирани няколко дни преди това с капитал от по 2 лв. -  без никакъв персонал, техника или възможности да строят магистрала.

Досъдебното производство е образувано на 3 ноември в условията на неотложност и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП. Вчера като обвиняем е привлечен 42-годишният мъж за изпиране на пари – престъпление по чл. 253 от НК. Той е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа.

Предстои СГП да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Разследването по случая продължава.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама