Коронавирусът у нас: Още области излизат от тъмночервената зона

11:33, 08 дек 21 25 1687 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Още две области излизат от тъмночервената зона по заболеваемост от COVID-19. Това са областите Монтана и Габрово, където общата заболеваемост се понижава под 500 на 100 хиляди души.

Тази за страната също продължава тенденцията на спад и днес вече е 403 на 100 000 спрямо 417 вчера.

Една област е с рекордно ниска дневна заболеваемост за последните 14 дни и това е област Сливен.

За последните 7 дни се наблюдава и спад на заболеваемостта за страната с 15% спрямо предходните 7 дни, пише bTV.

Данните от последното денонощие

Новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие са 2299, показват данните на Единния информационен портал. Направени са 27 694 теста, от които 8% са положителни.

Като излекувани са регистрирани 2016 души. Жертвите на вируса са 103 (над 97% не са били ваксинирани).

За последните 24 часа постъпилите в болница са 659, 85% от които не са ваксинирани. 5702 са хоспитализираните, а 627 се нуждаят от интензивни грижи.

Поставени са нови 17 802 дози ваксини. Така хората със завършен ваксинационен цикъл вече са 1 815 336 души. С бустерна доза вече са 139 457 души.

Първи съмнения за „Омикрон“

Към момента не сме сигурни дали вече „Омикрон“ не е навлязъл в страната. Имаме някои съмнения, които се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест. Това заяви пред bTV доц. Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му съмнителните проби са заредени в специалния секвенатор, който се използва за подобни изследвания късно снощи, така че най-рано в петък ще стане ясно дали „Омикрон“ присъства сред тях.

Тестовете са на хора от различни части от България, като за момента няма данни дали те са пътували в чужбина.

Очаква се, че новият вариант ще навлезе успоредно с циркулиращия в момента у нас „Делта“ и впоследствие ще се разбере кой от тях ще стане доминиращ, но това най-вероятно ще отнеме месеци.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама