ЕК връща Плана за възстановяване за преработване

15:25, 09 дек 21 / Политика 25 2145 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ЕК връща българския Национален план за възстановяване за преработване, стана ясно от публикация във Facebook на евродепутата Радан Кънев.

Планът беше изпратен в Брюксел на 15 октомври. Сметката беше одобрена от Министерския съвет, а според разчетите страната ни ще получи близо 13 млрд. лева. Освен това се очаква този план да активира допълнителни инвестиции от 8,1 млрд. лева. Така общата сума ще възлезе на 21 млрд. лв. за следващите шест години. Планът включва 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. До края на тази година България имаше шанс да получи авансово плащане, ако Съветът на ЕС го одобри в рамките на този срок. Европейската комисия прави оценка на Плана по 11 компонента, като всеки от тях получава А, B или C. Ако бъде получена оценка С, той не може да бъде одобрен. 

Планът за възстановяване вече е в Брюксел

Политическата криза се отрази и на внасянето на плана, като България бе от последните членки, изпълнили условието. Въпреки че от ГЕРБ обявиха, че имат готов план, не го внесоха, а настояха служебния кабинет да го изготви. Така на кабинета „Янев“ 1 му се наложи да готви плана и да го внася. Една от най-горещите точки в него е затварянето на „Мариците“, за да се ограничи производството на енергия от въглища, което е изискване по Зелената сделка за всички страни в ЕС.

Неколкократно предупреждавах, че Планът (макар и значително подобрен спрямо варианта на Борисов) просто не отговаря на европейското законодателство. Това не са допълнителни пари, които всяка държава да си „усвоява“ по преценка на правителството, а целеви субсидии и заеми за модернизация на икономиката и особено - на енергетиката. Тяхната цел е да осигурят част от нужните инвестиции за преминаване към нисковъглеродна индустрия, енергетика и транспорт и преди всичко - за обезпечаване на енергийна независимост на ниска цена за домакинствата и бизнеса. В случая на България има и допълнително условие - провеждане на съдебната реформа, с ясни срокове и стъпки“, пише Радан Кънев.

„Миналата седмица ЕК много ясно заяви, че средства по Фонда за Справедлив преход (който не влиза в Плана за възстановяване) ще бъдат отпускани единствено на въглищни региони, които имат план за ограничаване на производството от въглища ПРЕДИ 2030г., когато самият фонд ще бъде изчерпан“, уточни той.

„Всичко това налага много спешно преосмисляне и промяна на държавната политика, в т.ч. и съществена промяна на програмата на бъдещото коалиционно управление с мандат на ПП, която далеч не отразява изискванията на ЕК за европейско финансиране в този им вид. Дано правителството бъде избрано и заработи буквално до часове, защото рисковете са огромни“, предупреждава Радан Кънев.

Енергетиката на кайма

Бележките на Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост вече са в България, обяви по-рано днес пред БНТ Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

„Нали разчитахме на Плана за възстановяване и устойчивост, и ето - макар, че още властите мълчат, но аз ще кажа - вече дойдоха бележките по плана. Планът е с 43 забележки, а енергетиката е направена на кайма“, посочи тя.

При тия цени на тока, при тая инфлация, как да оцелее българинът“, попита още Зайкова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама