Коалиционното споразумение готово до ден

11:21, 09 дек 21 / Политика 25 5787 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Споразумението между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ е „на финалната права“, но няма да бъде подписано днес. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който отиде на спешна координационна среща с останалите лидери.

Срещата беше заради БСП, която е възразила срещу една от частите на споразумението. „Искаме в детайли всичко да бъде изпипано. Няма нищо странно в това“, заяви Нинова пред bTV. По думите ѝ в третата част от споразумението - законодателната част, партията има предложения за допълнения, които касаят социалната сфера.

До голяма степен съставът на Министерски съвет е готов поименно. До понеделник трябва да сме подписали споразумението. Петима ще са вицепремиерите и всяка една от партиите се очаква да има такъв“, заяви Кирил Петков. „Надяваме се утре БСП да мине с техните съвети в одобрението на коалиционното споразумение и много се надявам в началото на следващата седмица да имаме вече работещо правителство“, каза той.

Запитан кога ще бъде подписано споразумението, Петков, който потвърди, че разговорите, които се водят, са за кабинет „Кирил Петков”, посочи, че най-вероятно това ще се случи или в петък, или през уикенда.

Искам да дам пълната свобода на всеки един от нашите партньори да определи отбора, който считатза най-добър за тези позиции“, каза той в отговор на въпроса дали Корнелия Нинова ще е министър или вицепремиер.

Ива Митева от „Има такъв народ“ пък обясни, че партията е имала претенции за изчистване на формулировки. „И от политическа гледна точка задавахме някои въпроси – основно по отношение на назначаването, как ще се назначават изпълнителни директори, председатели на държавни комисии“, каза тя. Митева посочи, че вицепремиерът на ИТН ще е регионалният министър.

Вчера „Да, България“ гласува мандат на Христо Иванов за подкрепа на коалиционното спразумение. Преди това „зелена светлина“ дадоха и останалите две партии в обединението „Демократична България“. Също вчера стана ясно, че документът е изпратен на „Позитано“, където БСП трябва да го гледат, да направят своите корекции и да го върнат обратно.

Забележките са изчистени

Забележките по споразумението са изчистени „Финалните текстове са готови. Утре до края на деня ще имаме напълно оторизирано коалиционно споразумение“, обясни Асен Василев, цитиран от БГНЕС.

Утре след обяд БСП свиква заседание на Националния съвет на партията, за да приеме текстовете. „Уточнихме всичко в законодателната програма. Всичко е решено“, каза Корнелия Нинова и добави, че забележките им в социалната сфера са изчистени.

Вървим към предлагане на стабилно правителство. Днешният разговор потвърди, че това ще е скоро факт“, каза и Кирил Петков от своя страна. Асен Василев увери, че цялото споразумение ще бъде представено пред обществото с всички текстове и клаузи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама