Медици от „Александровска“ плашат с гладна стачка

10:34, 09 дек 21 25 1546 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Александровска“ болница отново се озова в центъра на всички медии. Причината този път е, че част от медиците от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение обмислят да излязат в гладна стачка, за да привлекат вниманието на ръководството на болницата и на обществото. Те твърдят, че от месеци са подложени на репресии от страна на своя началник Атанас Темелков. 

По думите им заради пандемията работата в клиниката е една от най-тежките в момента. Те се оплакаха, че „работят в условия на неизвестност и непрекъснати ежедневни промени във вече утвърден месечен работен график“. Имали са среща с директора на лечебното заведение Атанас Атанасов, но проблемът не само не се е решил, но се е задълбочил.

Нашата работа е свързана с лечението на най-тежките пациенти в болницата – тези в интензивно отделение и тези, които са влошени в максимална степен от COVID инфекцията. Работата ни е изключително интензивна, сложна и изисква от персонала да е максимално подготвен и в добра кондиция, за да може да бъде адекватен и полезен за пациентите. Нашият ръководител отдавна провежда едно авторитарно ръководство – разделя колегите по различни дискриминационни принципи, унижава част от колегите, обиждайки ги публично пред колектива. Обиди, заплахи, изказани неистини, които, за жалост, не остават в рамките на болницата“, сподели пред Нова телевизия доц. Дочка Цонева, която работи в клиниката над 14 години.

Думите на медика бяха потвърдени от други нейни колеги. Те посочват, че са им искани писмени обяснения, като се е търсело и повод за дисциплинарни наказание.

За мен е недопустимо в тази битка с пандемията да затъпяваме острието на копието с лични проблеми и с проблеми, настанали на работното място“, заяви д-р Симеонов, председател на синдикат „Защита“ в сектор здравеопазване.

Бившите шефове на „Александровска“ не били в конфликт на интереси

Ръководството на болницата отхвърли обвиненията

По-късно от ръководството на болницата излязоха с официална позиция, в която твърдят, че към момента не съществува нито административен, нито трудово-правен спор. „Става въпрос за личностен конфликт между част от лекарите в клиниката и нейния ръководител, като причината за конфликта са различия в разбиранията им за организацията на работата, йерархията в структурата, респективно, професионалните отговорности на работещите в нея“. 

Посочват и че в писмото от председателя на синдикат „Защита“ до изпълнителния директор не били посочени факти, обосновани с конкретика. „В писмото се съдържат заплахи, че ако до края на деня не бъде отстранен проф. Темелков, НС „Защита“ ще сезира висшите държавни и контролни институции, ще подкрепи възнамеряващите да обявят гладна стачка и ще поиска отстраняването на цялото ръководство на болницата“, отбелязват оттам. 

Според тях отправянето на подобни заплахи е крайно неприемливо и издаващо различни от заявените мотиви за тези действия. „Насаждането на съмнения за липсата на организация и генериране на хаос в ключовата за цялостното функциониране на болницата клиника, под благовидния намек за защита на кауза, е израз на професионална непочтенност“, изтъкват те.

Груби нарушения и лошо финансово състояние на „Александровска“ от 10 години

В писменото си становище до директора на болницата началникът на клиниката проф. д-р Атанас Темелков отхвърля твърденията на НС „Защита“. Той обяснява, че конфликтните отношения с няколко лекари от екипа му датират отдавна и периодично се обострят. По думите му тези няколко души системно го провокират, като саботират сутрешните рапорти, не спазват въведения вътрешен трудов ред и указанията на началника на клиниката. Според професора целта е той да бъде злепоставен и свален от ръководния пост.

Проблемът е бил обсъден вчера на среща между ръководството на болницата и ръководствата на синдикалните организации на КНСБ и КТ  „Подкрепа“. В резултат на разискванията се е постигнало съгласие, че конфликтът се основава на междуличностни отношения, които имат потенциал да доведат до влошаване на екипния принцип на работа и до негативен имидж на клиниката.

Пълната позиция може да видите ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:18, 09 дек 21

Най добре да назначат нови лекари а тези да си стачкуват на свобода

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама