Президентът връчи мандата на Кирил Петков

11:04, 11 дек 21 / Политика 25 2025 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на номинирания от „Продължаваме промяната“ Кирил Петков за министър-председател. Веднага след това той го върна изпълнен, като изрази надежда, че още в понеделник да има избрано ново правителство.

„Върху вас пада отговорността да реформирате управлението, да се справите с корупцията и беззаконието, да изхвърлите задкулисето от държавата. Като министър вие вече се убедихте колко силна е дълбоката държава. Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете решителни промени, още в първите 100 дни няма как коалицията да спечели битката за законността в България. Вярвам, че вие ще намерите сили да го сторите“, заяви Радев, цитиран от БГНЕС.

„Идвайки насам, една гражданка ми каза: „Вие ни накарахте да повярваме отново“. Тази отговорност я приемаме. Време е след 32 години българският народ да почувства, че управниците са близо до него. Време е нашите баби и дядовци, майки и бащи да видят България, в която могат да имат справедливи старини. Ще вкараме всичките си усилия не само ние, цялата коалиция, тези обещания и надежди да станат реалност“, заяви Петков.

Коалиционното споразумение готово до ден

След това Петков повтори пред журналистите, че има остра нужда от промяна. „Ще вкараме всички усилия, ще съберем най-добрите хора в регулаторите, ще се надяваме да сме със стъпки напред в съдебната реформа. Надявам се българите, които очакват от нас много, да останат доволни от работата ни“, каза още Петков.

„От понеделник до този момент тези министри, които са предложени, са на коалиционните партньори. Ние им даваме кредит на доверие. От понеделник тези министри стават министри на България. Всички ще се мерят по един аршин“, каза Петков. „Няма да има нито един лев, който да бъде изхарчен по грешен начин. Ако някой си го позволи, ще се опитаме да го заловим“, каза Петков.

Като първи приоритети Петков определи овладяването на цената на тока и коронавирусната пандемия. „Сметките пресират бизнесите и не трябва да даваме възможност за цените на тока да се увеличават за битовите потребители. Втората важна стъпка е овладяването на коронавирусната криза. Не може с всеки нов вариант на вируса да има нова вълна и да затваряме икономиката“, каза Петков, цитиран от bTV. Той допълни, че най-добрите експерти ще се опитат да разяснят ползата от ваксинацията.

Петков издаде и двама от министрите – Теодора Генчовска ще бъде министър на външните работи, а министър на културата ще бъде Атанас Атанасов - човек, който е възстановил собственоръчно читалището в родното си място и е възстановил там културния живот.

„Продължаваме промяната” публикува споразумението за съвместно управление на България в периода 2021-2025 г. Документът беше подписан от съпредседателите на ПП с лидерите на всяка една от другите три формации - „Има такъв народ”, „БСП за България” и „Демократична България”. Структурата на бъдещия Министерски съвет, който ще бъде излъчен от 47-то Народно събрание, предвижда министър-председателят да има петима вицепремиери. Целия текст може да видите тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама