Коронавирусът у нас: Вече 30% от населението е ваксинирано

12:02, 12 дек 21 25 2016 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Можем да смятаме, че четвъртата вълна затихва. Смъртността спада, но остава на високи нива заради недоброто здравословно състояние на българите, проблемите в системата на здравеопазването. В България случаите, които завършват фатално, са при неваксинирани и то в рисковите групи. Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на министъра на здравеопазването.

Тя подчерта, че зеленият сертификат е грижа за личното здраве и за здравето на околните. „Сертификатът имаше два положителни ефекта - хората започнаха да се тестват много, което даваше възможност да се откриват рано случаите, освен това започнаха да се ваксинират много повече хора. Вече ваксинираните са 30% от населението... Зеленият сертификат ни осигурява максимална възможност за безопасност“.

Данните от последното денонощие

1073 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. 81% от тях са при неваксинирани. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 26 827 теста, което значи, че положителните проби са около 4%.

През последните 24 часа са починали 27 души с Covid-19, като 85% от тях са били неваксинирани. Като излекувани са отчетени 918 души. В болница се лекуват 5284 пациенти, от които 627 са в интензивни отделения. Най-много новозаразени традиционно има в София – 291.

Поставените дози ваксини през вчерашния ден са 5989. Общият брой на лицата със завършен ваксинационен курс е 1 838 105. С бустерна доза вече са 168 438 души.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама