Общини бедстват след порои и придошли реки

17:43, 12 дек 21 25 1955 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Редица общини са в бедствено положение след поройните дъждове през изминалата нощ. С придошли реки и наводнения се борят екипите за кризисни ситуации на Рудозем, Неделино и Борино. Отнесени са настилки, съборени са мостове. Водата понесе паркирани автомобили, плъзна и в домовете на хората. Сложна е и обстановката в Благоевградско. Възрастен мъж бе спасен от състезатели по рафтинг.  

Струма е започнала да вдига рязко нивото си през нощта и е заляла две жилищни постройки след кръговото кръстовище в посока Симитли, предаде БГНЕС. Бедствено е положението и в община Гърмен. Придошлите води на р. Места са скъсали главния водопровод, който захранва повече от половината населени места в района, предаде БНР. Критична е ситуацията и в Петрич, пътят от града към село Беласица е прекъснат. В Кюстендилско също преля река Баншица, и тук има заляти дворове в селата близо до Струма.

Кметът на Неделино Боян Кехайов обяви тази нощ в 2 часа бедствено положение в цялата община заради проливния дъжд, вятър и нанесените щети. Ситуацията в Неделино е критична, тъй като дъждт продължава, придружен със силен вятър без прекъсване в продължение на часове, обясни Кехайов в социалните мрежи. Много пътища в общината са наводнени, има образувани кални наноси. Пътят Неделино-Крайна в района на бившата пресевна станция е наводнен, поради излизане на река Неделинска от коритото ѝ. Улица „Стара планина“ е затворена за движение поради свличане на земни маси, наводнена е помпената станция село Крайна. Няма пострадали и бедстващи хора, очаква се бедственото положение да бъде отменено в понеделник.

В цялата община Борино са без ток. Няма достъп до селата Ягодина, Буйново и Кожари. Сложна е ситуацията и в община Девин. През нощта река Въча е излязла от коритото си. Републиканският път е подкопан на входа на града в района на пункт Девин и е опасен за преминаване, пише „Сега“.

Река Триградска е подкопала пътя за Триград и движението е спряно. Жителите нямат вода. Заради проливните дъждове от 22.00 часа снощи е било спряно електрозахранването, но вече е възстановено.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама