И номинираните за „Златен глобус“ са...

20:00, 14 дек 21 / Култура 25 2121 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Организаторите на „Златните глобуси“ обявиха официалните номинации за 79-ата годишна церемония.  Статуетките, за които гласуват само журналисти, ще бъдат раздадени съвсем скоро – на 9 януари 2022 г. Наградите откриват сезона на киноотличията и очертават основните претенденти и за предстоящите „Оскари“.

Кои са отличниците?

Филмът на Netflix „Силата на кучето“ с Бенедикт Къмбърбач и драмата „Белфаст“ водят с най-много номинации – по 7.

„Наследници“ на HBO е на върха в това отношение сред сериалите с общо пет попадения в различни категории. Продукциите на Apple „Тед Ласо“ и „Сутрешното шоу“ имат по 4 номинации.

Netflix е лидер със 17 номинации, а HBO води телевизионните компании с общо 15.

За най-добър драматичен филм ще се борят „Дюн“, „Крал Ричард“ и „Кода“, а за мюзикъл/комедия – „Уестсайдска история“,” „Лакрицова пица“,” „Не поглеждай нагоре“, „Сирано” и „ Тик-так…Бум!“

Хитовият „Squid Game“ е в битката за най-добър драматичен сериал заедно с „Наследници“ и „Лупин“.

Номинациите по категории

В категорията „Най-добър драматичен филм“ се състезават „Белфаст“ на Кенет Брана и „Кода“ на Сиан Хедър. Конкуренция са им филмите „Крал Ричард“ на Рейналдо Маркъс Грийн, „Дюн“ на Дени Вилньов и „Силата на кучето“ на Джейн Кемпиън.

За най-добър режисьор на филм ще се борят Кенет Брана, Джейн Кемпиън, Маги Джиленхол за „Непознатата дъщеря“, Дени Вилньов и Стивън Спилбърг за „Уестсайдска история“.

Филмите „Сирано“ на Джо Райт и „Лакрицова пица“ на Пол Томас Андерсън ще се борят за наградата за най-добра комедия или мюзикъл, заедно с „Уестсайдска история“. Други филми, претендиращи за награда в тази категория, са „Тик-так…Бум!“ на Лин-Мануел Миранда и „Не поглеждай нагоре“ на Адам Маккей.

Джесика Частейн, Оливия Колман, Никол Кидман, Лейди Гага и Кристен Стюарт са номинирани в категорията за най-добра актриса във филмова драма. Джесика Частейн - за играта си в „Очите на Тами Фей“, Оливия Колман - за „Непознатата дъщеря", Никол Кидман - за „Да бъдеш Рикардо“, Лейди Гага за „Домът на Гучи“ и Кристен Стюрт за „Спенсър“. Въпреки че Кристен и Гага получиха номинации за най-добра актриса, техните филми не получиха други номинации.

Номинациите за най-добра актриса в комедия или мюзикъл включват Марион Котияр („Анет“), Алана Хаим („Лакрицова пица“), Дженифър Лорънс („Не поглеждай нагоре“), Ема Стоун („Круела“), Рейчъл Сеглър („Уестсайдска история“).

При мъжете за отличието за най-добър актьор са номинирани Махершала Али, Хавиер Бардем, Бенедикт Къмбърбач, Уил Смит и Дензъл Уошингтън. Махершала Али за ролята си в „Лебедова песен“, Хавиер Бардем - за „Да бъдеш Рикардо“, Бенедикт Къмбърбач - за „Силата на кучето“, Уил Смит - за „Методът Уилямс“ и Дензъл Уошингтън - за „Трагедията на Макбет“.

Номинациите за най-добър актьор в комедия или мюзикъл включват Леонардо Ди Каприо („Не поглеждай нагоре“), Питър Динклидж („Сирано“), Андрю Гарфийлд („Тик-так…Бум!“), Купър Хофман („Лакрицова пица“) и Антъни Рамос („Във висините“)

Пет ленти се борят в категорията за най-добър чуждоезичен филм. Това са „Купе №6” на финландския режисьор Юхо Куосманен, „Карай колата ми“ на японския режисьор Рюсуке Хамагучи, „Божията ръка“ на италианеца Паоло Сорентино, френско-иранският филм „Герой“ на Асгар Фархади и „Паралелни майки“ на испанеца Педро Алмодовар, предаде БГНЕС.

Снуп Дог и неговите лапсуси

Обявяването на номинациите идва в момент, в който организаторите на събитието - Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, са подложени на обвинения в расизъм и в липса на приобщаване на повече чернокожи артисти.

През октомври беше обявено, че журито за наградата е подновено и разширено до 21 членове, включително шестима чернокожи журналисти. Освен това организацията въведе нова длъжност „отговорник по въпросите на многообразието“ и измени своя корпоративен кодекс.

Президентът на асоциацията Хелън Хоун се обърна към скандала, заявявайки: „Тази година беше година на промяна и отражение, работихме неуморно, за да бъдем по-добри. Имаме и 21 нови членове - най-големият и най-разнообразен брой в нашата история".

В духа на промяната номинациите тази година бяха обявени от рапъра Снуп Дог, който обаче допусна серия от лапсуси с имената на номинираните.

Така Бен Афлек първоначално беше обявен като Бийн Афлак. „Съжалявам за това, Бен“, каза след това рапърът през смях. Но не само Афлек беше „жертва“ на Снуп Дог. Под ножа попадна и режисьорът на „Дюн“ Дени Вилньов, който бе обявен като Денис Вилануейва.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама