Глобиха шефа на Комисията за регулиране на съобщенията за раздадени бонуси

13:38, 15 дек 21 25 2564 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров е бил в конфликт на интереси, установи антикорупционната комисия. Производството срещу председателя на КРС (мандат 2018 - 2023 г.) е започнала по сигнал от орган на изпълнителната власт.

Установено е, че в периода 2019 - 2021 г. Димитров е издал 11 заповеди, с които се определят допълнителни възнаграждения за служители в КРС, сред които е и самият той. Възнагражденията са били изплащани заедно със заплатите по утвърдени от председателя поименни списъци. Издаването на заповедите и утвърждаването на поименните списъци към тях, в които е фигурирало и неговото име, е осъществяване на правомощия в частен интерес.

С тези си действия Димитров като лице, заемащо висша публична длъжност, е осъществил конфликт на интереси, посочват от КПКОНПИ.

Ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров комисия посочва, че законосъобразното поведение в случая би било да си направи самоотвод от служебните задължения, с които определя собствените си допълнителни възнаграждения. Нарушението поставя под съмнение обективното и безпристрастно изпълнение на професионалните задължения, особено когато частният интерес се съчетава с лицето, заемащо висшата публична длъжност, допълват още от КПКОНПИ.

На Димитров е наложена глоба в размер на 5000 лв. В полза на държавата се отнема сумата 63 449 лв., представляваща материалната облага, реализирана от конфликта на интереси, както и сумата от 6434,34 лв. - дневното възнаграждение за дните, в които са подписани и утвърдени заповедите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама