Бивш полицейски шеф, сега депутат, разследван за участие в престъпна група

14:15, 15 дек 21 / Политика 25 1887 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Войната между МВР и прокуратурата се задълбочава все повече. Този път причината е съобщение на МВР, че специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу организирана престъпна група от ръководни служители на ГД Национална полиция в периода 2018-2020 г. Тогава е бил разследван и висш полицейски служител. Към датата на прокурорския отказ той е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в Народното събрание.

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани извън системата на МВР. Използвани са специални разузнавателни средства с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени веществени доказателсва. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомени са ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство. Именно затова дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, която разследва случая, е обжалвала прокурорското постановление за отказ от дело.

„Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура веществени доказателствени средства е значителен, като и до момента в дирекция „Вътрешна сигурност“ не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени веществени доказателствени средства е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението“, твърдят от МВР.

Кой е министърът?

От МВР не споменават имена, но в периода, в който се е провеждало разследването (2018-2020 г. - по данни на МВР), начело на ГДНП е бил Христо Терзийски. От 24 юли 2020 г. до 12 май тази година, той е изпълнявал длъжността вътрешен министър. А сега е депутат от ГЕРБ. Това означава, че човекът, който е одобрил разследването, е колегата му Младен Маринов - също бивш министър на вътрешните работи от кабинета „Борисов 3“.

Христо Терзийски не се разпозна в обвиненията на МВР

Малко по-късно Христо Терзийски отговори на обвиненията, като заяви, че не му е било известно да е била правена проверка срещу него. 

Не ми е известно срещу мен да е правена проверка по време на службата ми в МВР, нито някога съм викан в дирекция „Вътрешна сигурност“, за да ми се снемат обяснения, както изисква законовата процедура. Няма от какво да се притеснявям през времето на цялата си служба в МВР, напротив - има доста неща, с които бих могъл да се гордея“, написа той в своя Facebook. 

Според него съобщението на МВР е в опит да се продължи и разпали войната между МВР и прокуратурата. „Явно съм много неудобен за някого в МВР, защото периодично се правят опити името ми да бъде замесено в някакъв скадал. След като се установят фактите, този някой няма достойнството да ми се извини. Не очаквам да се случи и след днешния“, изтъкна още Терзийски. 

Подобна позиция изрази и Младен Маринов, като обясни, че той не може да разпорежда на „Вътрешна сигурност“ да подслушва, а само разпределя сигнали по компетентност.

„Тази война между МВР и прокуратурата ще доведе до вдигане на ръста на престъпността. Най-вероятно това ще е проблем и за служителите на МВР, и за служителите на прокуратурата“, заяви той, цитиран от Mediapool.  

Припомняме, че войната между МВР и държавното обвинение започна преди дни, покрай разследването за милионите, отпуснати за строителството на магистрала „Хемус“. Прокуратурата твърди, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов е оказал натиск върху прокурори, искайки мярката на арестувания по случая Борислав Колев да не се обжалва и да му се смени обвинението с по-леко в замяна на негови показания. От МВР отричат и казват, че прокуратурата не иска да разследва случая. Във вторник от прокуратурата съобщиха, че тримата наблюдаващи делото прокурори са си направили самоотвод.

Прокурори се оплакаха от натиск по делото „Хемус“

Тогава главният прокурор Иван Гешев заяви пред БНР: „Главният прокурор е административен ръководител на административните ръководители. Всеки прокурор взима решенията си на базата на вътрешното си убеждение и доказателствата или данните по една преписка или досъдебно производство. Аз заставам зад всеки магистрат, който съвестно си върши работата и няма да допусна натиск - какъвто се случва върху конкретни магистрати, включително конкретни магистрати и конкретни случаи да бъдат използвани с политически цели. Прокуратурата ще защити всеки магистрат, включително и пред европейските институции - каквито действия вече сме предприели - от натиска, който им се оказва“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама