Радев вместо Петков в Брюксел?

17:30, 15 дек 21 / Политика 25 2124 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След първото заседание на новото редовно правителство, стана ясно, че България няма да бъде представена на последния за тази година Европейски съвет в Брюксел от премиера Кирил Петков, както подобава, а от държавния глава Румен Радев. 

Новият премиер обясни решението си за отсъствието от най-важното събитие на върха на ЕС, с това, че в момента в страната ни има редица проблеми, чиито решения за него са приоритетни и не търпят отлагане. „Предпочитам моята първа поява в Брюксел да не бъде тази седмица, защото просто приоритизирам реалните проблеми, които трябва да решим днес. Някои хора казваха, че може би ще имаме 100 дни по-спокойно време, но се оказа, че не е така – имахме само една вечер. Ето защо президентът Радев ще отиде в Брюксел“, отбеляза Кирил Петков.

Първите задачи на новия кабинет: Наводненията, ваксинацията и тока 

В понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави Кирил Петков за това, че парламентът го избра за премиер, като написа в Twitter, че ще се радва да се срещне с него на Европейския съвет. Малко по-късно обаче тя редактира публикацията си и тази част изпадна от „туита“.

„Поздравления за избирането Ви за министър-председател на България, Кирил Петков. Нека започнем да работим заедно за бързото стартиране на Следващо поколение ЕС в България, за да осъществим успешно зелено и цифрово възстановяване“, гласи финалната версия на публикацията ѝ.

Според българската Конституция, както вътрешната, така и външната политика, се осъществява от правителството. Именно за това е прието на европейските съвети да участва министър-председателят на България. По изключение тази година президентът ни представляваше на срещите с ЕС, когато в страната управляваше служебно правителство. Сега обаче нещата са различни, тъй като, макар и от броени дни, ние вече имаме редовно правителство. А и дори Кирил Петков да няма възможност да отиде, той има цели петима вицепремиери, които биха могли да го заместят. 

На последния съвет за годината ще бъдат обсъдени изключително важни теми, които пряко засягат и нашата страна. Сред тях са здравната и енергийната криза в цяла Европа, както и темата за еврочленство на Северна Македония и наложеното ѝ от България вето. Ако на срещата се стигне до някакво споразумение, то би следвало да се изпълнява от изпълнителната власт на страната ни. 

България е парламентарна република, за разлика от някои страни, които са с президентско, или полупрезидентско управление и са представяни от държавните им глави. Ето защо и функциите на президента у нас са по-скоро представителни. 

Именно затова заместването на Кирил Петков от Румен Радев в Брюксел предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Някои дори заподозряха, че държавният глава е въздействал на новия министър-председател да смени позицията си за Северна Македония и в момента отива там, за да я отстоява. Днес обаче при пристигането си в Брюксел Румен Радев обяви, че темата за Северна Македония окончателно отпада от дневния ред. Той заяви, че процесът за присъединяването на нашата съседка към ЕС не се води от срокове, а от резултати. Президентът подчерта, че ще продължим да отстояваме не само българската история и култура, но и спазването на правата на македонските българи.

А малко по-късно се появи и неофициална информация, че и Кирил Петков ще бъде в столицата на Белгия, но в петък, ден след началото на Европейския съвет. Според EURACTIV, той вече има потвърдени срещи с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ето и реакциите в социалните мрежи, които провокираха раздвижването на нещата буквално в последния момент:

Кирил Петков прави обратен завой за Северна Македония в ЕС

Режисьорът Евгени Михайлов смята, че ако Кирил Петков не отиде в Брюксел и „се подчини на Радев, като остане в София, за всички ще стане ясно, че той е само кукла на конци, а не министър председател на Република България“. 

Политологът Даниел Смилов също е категоричен, че Кирил Петков трябва да представя България на съвета в Брюксел. „Спешните неща у нас могат да се ръководят и от Брюксел. В крайна сметка има и пет вицепремиера. Това посещение е символично за лидерството във външната политика“, изтъкна той. 

Журналистът Емилия Милчева пък първо изрази позиция вчера, че президентът вече няма работа на срещата на върха в Брюксел, след като има избрано редовно правителство, а днес подчерта, че е необходимо именно Радев да е там. „Снощи приятели, вещи в дипломатическите лабиринти, ми обясниха две неща. Първо, не съм права за визитата в Брюксел - Румен Радев трябва да замине, защото е събитие, което традиционно се подготвя от месеци. Европейският съвет, седмият стълб на ЕС, се състои от държавните или правителствените ръководители на държавите-членки, председателя на Европейския съвет и председателя на Комисията. В Румъния например ходел само президентът. Второ, г-жа Блъскова (бел. ред. - Евгения Блъскова - снахата на дългогодишния собственик и главен редактор на в. „Труд“ - Петьо Блъсков-страши, която е част от представителството на България в ЕС) на практика не е работела нищо в продължение на пет години. И то, без да е доказала убедително, че владее английски език - в дипломатическо представителство!“, посочи тя. Милчева обаче пропуска факта, че Румъния е полупрезидентска република

„Урсула фон дер Лайен: С нетърпение чакам да се срещнем с Кирил Петков в Брюксел в четвъртък. 

Румен Радев: Yea, right, talk to me...“, написа известният блогър Асен Генов във Facebook. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама