Преговорите със Северна Македония не се водят от срокове, а от резултати

17:12, 15 дек 21 / Политика 25 1587 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България отстоява своите позиции относно присъединяването на Северна Македония към ЕС. Този процес не се води от срокове, а от резултати. Всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрарпродуктивни. Те водят до забавяне на процеса и това трябва да се разбира от всички. Това заяви президентът Румен Радев по темата с присъединяването на С. Македония към ЕС. Държавният глава на България е в Брюксел, където участва в шестата среща на върха на Източното партньорство и в заседанието на Европейския съвет.

Кирил Петков прави обратен завой за Северна Македония в ЕС

„Искам да им благодаря, защото за втори път тази година темата за разширяването, специално за РСМ, отпада от дневния ред. Да благодаря на усилията на българската дипломация, така че нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем“, добави той.

„Повечето от нашите партньори разбират същността на проблема. Той надхвърля далеч представите за исторически спор между две съседни държави. Това е проблем, който дълбоко засяга фундамента на самия ЕС. Това са ценностите и принципите, които изповядваме – човешките права и липсата на дискриминация“, добави той, цитиран от bTV.

По думите му България ще продължи да отстоява не само историята и културата, но и спазването на правата на македонските българи. „Те трябва да получат ясни гаранции. Процесът не се води от срокове, а от резултати. Срокове не даваме, очакваме резултат. Всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни. Те водят до забавяне на процеса”, коментира президентът.

Припомняме, че в интервю на Кирил Петков за в. „Файненшъл таймс” новият премиер си даде шест месеца, за да реши въпроса с членството на югозападанта ни съседка. Петков обяви, че ще предложи нова процедура за по отношение на Северна Македония, а с македонския си колега вече са обсъдили деблокирането на процеса. Изданието разчете това като обратен завой, който страната ни прави по темата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама