Коронавирусът у нас: Първите ваксини за деца идват до дни

17:59, 17 дек 21 25 1850 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На 20 декември у нас пристигат първите ваксини срещу Covid-19, предназначени за деца. Това съобщи министърът на здравеопазването Асена Сербезова в кулоарите на парламента. Сербезова не уточни очакваното количество, но подчерта, че за прилагането им ще бъдат изготвени препоръки.

„До 20 декември идват ваксините. Те са многодозови и в момента се разработват указания от регионалните здравни инспекции, които ще бъдат следвани. Знаете, че има над 360 пункта за ваксиниране, вероятно не всички ще бъдат пригодни за тези процедури, така че бъдете уведомени, когато има тези инструкции, разбира се, и те ще бъдат обявени“, каза Сербезова, цитирана от БНР.

Ваксинираните в чужбина ще могат да си поставят трета доза у нас

От понеделник, 20 декември, всички български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България, ваксинирани в чужбина, могат да си поставят бустерна доза ваксина срещу COVID-19 в страната и да им бъде издаден цифров COVID сертификат на ЕС за поставена бустерна доза срещу COVID-19. Тази функционалност на системата беше създадена от „Информационно обслужване“ АД по искане на Министерството на здравеопазването, съобщиха от ведомството.

Гражданите, които желаят да им бъде поставена бустерна доза у нас, следва да предоставят във ваксинационния пункт официален документ, удостоверяващ завършен ваксинационен цикъл в друга държава.

Спад в броя на новозаразените

Спад в броя на новозаразените с Covid-19 у нас. През последните 24 часа у нас са регистрирани 1443 нови случая при 35 829 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 4.03% от взетите проби са дали положителен резултат.

81.64% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 343, следват Пловдив със 136 и Варна със 101. Няма област без нови заразени.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 721 819. Броят на активните случаи намалява и към момента те са 95 090. Намалява и броят на настанените в болница, като те са 4 791, от които 551 са в интензивно отделение. 82.98% от новопостъпилите в болница не са ваксинирани.

Излекуваните през последното денонощие са 1433 души, така общият им брой достига 596 796.

Жертвите на болестта у нас вече са общо 29 933. От починалите за денонощието 86 души, 87.21% не са ваксинирани.

До момента у нас са поставени общо 3 541 372 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 18 701 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 1,8 млн.  души. 204 322 души вече са си поставили бустерна доза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама