Премахнаха заведението пред Народния театър

11:50, 20 дек 21 / София 25 2736 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Заведението, разположено пред Народния театър, беше премахнато, след като стана ясно, че е незаконно. За проблема алармираха от „Спаси София“, като миналата седмица публикуваха във Facebook документи, подкрепящи твърдението им.

Според градските активисти нарушенията от страна на заведението са били множество и въпреки че те се забелязват и с просто око, то бива толерирано години наред от управляващите. „Невъзможно е на фона на толкова очевидни нарушения институциите да не са ги забелязали. Някой умишлено си затваря очите”, казват те.

Общинският съветник Борис Бонев твърди, че заведението не е плащало никакъв наем за заетата общинска площ на район „Средец“. „Изискал съм официално информацията както от г-н Трайков, така и от г-жа Фандъкова, но в район „Средец“ нямат никакви данни за направени плащания. Чудя се как е възможно години наред в центъра на София да съществува огромно заведение и никой да не забележи, че собственикът никога не е плащал наем? Това поражда обосновани съмнения за чадър и корупция”, каза миналата седмица Бонев.

От документите, които градските активисти изнесоха публично, става ясно, че заведението изобщо не е на одобреното по схема място, както и че заема двойно по-голяма площ от позволената. „Заведението трябва да е изцяло извън площада и пространството пред Народния театър, но в противоречие с одобрената схема за поставяне е изместено почти по средата на пространството. Още по-скандално е, че вместо една лятна тераса, то има две, с повече от двойно по-голям размер”, обясни тогава Бонев.

Но нарушенията не се изчерпват с това. Според одобрената схема, заведението има разрешение да работи като сезонен обект, т.е. само през месеците с хубаво време. Това означава, че то трябва изцяло да се премахва през зимата, но въпреки изискването, досега работеше целогодишно. „Нещо повече, там трябва да има само маси, но не и масивни найлонови тенти, които изцяло загрозяват една от най-красивите сгради и пространства на София. Това е още едно нарушение”, казва Александър Колев от „Спаси София“.

Градските активисти питат кой умишлено е бездействал, за да осигури комфорт и печалби на заведението и къде е бил Столичният инспекторат през изминалите десет години. „Невъзможно е толкова очевидно и нагло нарушение в сърцето на София да е останало незабелязано от отговорните институции. Става въпрос за умишлено бездействие, което си го обяснявам и с мълвата, че собственик е неслучаен човек - един от “котараците” на Борисов и свързан с дискотека Син Сити. Въпреки това, изобщо не ме интересува кой е собственик, а да се спазват правилата, цялата дължима такса да бъде платена, а заведението да бъде премахнато”, категоричен е Борис Бонев.

Коментар по казуса направи и районният кмет Трайчо Трайков. Във Facebook той подчерта, че има издадена заповед за премахване на заведението от главния архитект на Столична община. Премахването се случи няколко дни по-късно.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама