Не яжте портокали на празен стомах

19:15, 17 дек 21 / Любопитно 25 1973 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ползите от портокалите са големи и неоспорими, но в някои случаи този популярен плод може да има отрицателно въздействие върху човешкото здраве, споделя диетологът Юлия Половинска.

„Портокалите са много здравословни, съдържат голям брой микро- и макроелементи. Един средно голям портокал съдържа дневната ни порция от витамин С. Портокалите съдържат флавоноиди - вещества, които регулират растежа на организма и имат антиоксидантно действие. Оранжевите плодове понижават кръвното налягане, намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, укрепват стените на кръвоносните съдове, имат антипиретичен ефект, използват се за лечение на рани и язви, понижават холестерола и помагат за по-дълго запазване на младостта и красотата“, казва Половинска, цитирана от БГНЕС.

Кога портокалите са най-полезни?

Въпреки това специалистът предупреди, че портокалите, както и всички цитрусови плодове, са силен алерген. Ако се консумират в големи количества, те могат да предизвикат алергични реакции и дори анафилактичен шок. Ако имате стомашно-чревни заболявания трябва да внимавате с консумацията – никога не ги яжте на празен стомах. Портокалът е много киселинен плод и може да има опасно въздействие върху зъбния емайл. По-добре е да изплакнете устата си, след като сте яли портокал или сте пили цитрусов фреш.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама