Опитвал ли се е Владислав Горанов да напусне страната с автомобил, обявен за издирване?

16:40, 18 дек 21 / Политика 25 3369 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Снощи около 18:30 бившият финансов министър Владислав Горанов е влязъл в граничен пункт „Калотина“ с автомобил BMW X7 в посока Сърбия. При граничната проверка се оказало обаче, че автомобилът, който Горанов управлява, е обявен за издирване, съобщава БНТ, като се позовават на свои източници. Новината бе потвърдена от полицията и пред bTV. 

Колата е издирвана от Интерпол по искане на Русия. Граничните служители уведомили Горанов, че има проблем с колата и го помолили да отбие и да изчака за детайлна проверка. Той, обаче, направил обратен завой и се върнал във вътрешността на страната.

Прокуратурата е крила две години, че е оневинила Горанов за апартамента

Няколко часа по-късно с друга кола и в компанията на собственик на голяма фирма за автобусни превози Горанов отново се върнал, преминал през граничния пункт и напуснал страната към Сърбия. Според документите, издирваният автомобил BMW X7 бил лизингов, а като ползвател бил вписан Горанов.

Полицията в момента издирва колата. Извършва се и проверка на действията на граничните полицаи, които са пуснали Владислав Горанов да замине за съседната страна при повторното преминаване през „Калотина“. 

Горанов не е в конфликт на интереси

MВР са потвърдили пред медията за това, че проверяват „неподчинение на полицейско разпореждане“ след засичането на издирвания джип.

Автомобилът бил чисто нов, с регистрация в КАТ

Малко по-късно бившият финансов министър Владислав Горанов коментира пред bTV казуса, като заяви, че автомобилът, с който бил спрян на „Калотина“, е закупен чисто нов от „Мото Пфое“ през март 2020 г. и е регистриран от тях в КАТ. Дори не съм го регистрирал аз. Той не е собственост на лизингополучателя, а на фирмата“, каза Горанов. По думите му това е първо излизане на колата от страната.

„Граничният полицай регистрира автомобила и каза, че той се издирва без да може да ми даде допълнителна информация от кого и защо. Разпореди ми да се върна навътре в страната. Аз се върнах до Драгоман, където оставих този автомобил и с друг – с мой приятел, продължих към Сърбия“, обясни Горанов.

Бившият финансов министър уточни, че е оказал пълно съдействие на властите.„Не мисля, че има злонамерено действие от страна на когото и да е. Автомобилът се намира в България и ще бъде предаден в МВР“, каза още Горанов.

От „Мото Пфое“ твърдят, че става въпрос за клонинг

Джипът на Владислав Горанов е напълно редовен. Купен е от Хамбург от официален дилър на „Toyota“ и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той се издирва в Русия“, обясни шефът на „Мото пфое“ Атанас Фурнаджиев пред „24 часа“. Според него, такива случаи са десетки, а сегашният се раздува заради участието на бившия министър. „Неотдавна имахме такъв проблем с чисто нов „Land Rover“, купен от завода в Англия директно - и се появи клонинг“, твърди той. 

Така нареченото клониране е незаконна практика, при която идентификационните номера на рамата на краден автомобил се сменят, като се ползват данните на законно регистрирана идентична кола. По този начин се оказва, че две на пръв поглед еднакви автомобила се движат по пътищата едновременно. Собственикът на легалния автомобил обаче може изобщо да не разбере за измамата. Проблемът може да настъпи, ако откраднатият автомобил бъде препродаден и отново изчезне, или ако с него бъде извършено престъпление. Тогава разследването може да доведе до временно спиране на законната кола, докато се изясни случая.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама