„Политкаст“ еп. 23: Ще успее ли новият кабинет да ни преведе през многопластовите кризи?

12:00, 19 дек 21 / Политкаст 25 2060 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Ако трябва максимално сбито да генерализираме сигналите каква власт ни очаква, то можем да кажем, че едните ще искат да управляват държавата като корпорация, другите като НПО, а третите така както са го правили през 90-те и първото десетилетие на века. Мисля, че добре се сещате коя формация в коя графа попада. В крайна сметка каквито и да бъдат мениджърските подходи, истински важното е дали те ще противодействат адекватно на многопластовите кризи и какви ще бъдат резултатите, тъй като след време единствено това ще бъде от значение.

Седмицата стартира с пъстри изказвания от парламентарната трибуна. Кирил Петков изнесе реч по подобие на емблематичното слово на Мартин Лутър Кинг „Имам една мечта“, в която представи своята визия за България, която сега наистина изглежда много повече като мечта, отколкото като реално постижима цел.

Новият министър-председател обаче изглеждаше уморен, амортизиран и правеше доста грешки. Корнелия Нинова пък затрупа с космически обещания по сектори, а Йордан Цонев от ДПС се изявяваше като опитен ехиден ментор на новите политици. Няма да влизам в подробности за изказванията на представителите на ГЕРБ, за да не развалям позитивния предпразничен тон. Извън това вече абсолютно категорично се откроява новият идеологически профил, който бившите управляващи очевидно ще градят. В речите на почти всички техни представители се долавяха мантрите, идеите и речевите похвати на неоконсервативното движение. И независимо дали те ще бъдат конструктивна опозиция или не, можем да сме сигурни, че от ГЕРБ няма да тъпчат на едно място, а ще търсят развитие и промяна.

Лека-полека идват дните за равносметка, смирение и почивка от всичко, включително политическите страсти. Все по-често ще си говорим и за това каква година изпращаме. В проучване на агенция „Тренд“ 55% от запитаните заявяват, че най-общо, са били щастливи през 2021 г., което изглежда като една малка победа над българския негативизъм. Прави впечатление, обаче, че цели 79% смятат, че годината е била лоша за България. В крайна сметка отговорите на подобни въпроси по-често са свързани с мирогледа ни, отколкото с обективна преценка на ситуацията. А самият ни мироглед, както знаем, се формира на база множество социо-икономически фактори. Има обаче два аспекта, които доказано моделират мирогледа по такъв начин, че могат да направят бедния душевно богат, а болния, душевно здрав. Става дума именно за религията и духовността, за които ще говорим в следващите минути на подкаста.

Целия коментар можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама