ГЕРБ вече са за пребалансиране на правомощията на Гешев

16:37, 19 дек 21 / Политика 25 1855 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ГЕРБ биха подкрепили реформа в прокуратурата. Пребалансиране на правомощията на главния прокурор е необходимо. Това каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. 

По думите му обаче не би следвало да свеждаме съдебната реформа само до това. „При модела прокуратурата да отиде към изпълнителната власт е ясно кой носи отговорността, но това съдържа потенциал за ескалиране на политическо противопоставяне. Пряк избор на главен прокурор от хората е демократично, но рисково. Риск има и ако Народното събрание избира главен прокурор“. 

Проверката на кюлчетата и банкнотите от „чекмеджето“ на Борисов

За възложената на БНБ задача от прокуратурата - да анализира кюлчетата и серийните номера на банкнотите евро, които се виждат на снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, Дончев смята, че „когато има подозрения по отношение на висш държавен служител - бивш или настоящ, е хубаво да се провери всичко“. 

БНБ проверява кюлчетата и банкнотите от „чекмеджето“ на Борисов

Томислав Дончев е категоричен, че за да е добро едно управление и да дава най-добрия резултат, то трябва да има качествена опозиция - „силна, компетентна, подготвена“: „Качеството на управлението зависи от това колко силна е опозицията. Ние имаме амбицията да бъдем такава. Основният ангажимент е да зареждаме управлението с висока доза реализъм... Властта е тежест“. 

Новата младежка енергия

Депутатът заяви, че „младостта е страхотен капитал в политиката, защото понякога предлага решения отвъд очевидностите“. „Приветствам присъствието на повече млади хора в политиката. Редно е човек да бъде толерантен към младостта, към липсата на опит, но не и толерантен към мързела. Когато коментираш по дадена тема, е хубаво да се подготвиш предварително“. (бел. ред. - Дончев коментира изказване на Радослав Василев от „Продължаваме промяната“). 

Мораториума върху цените на тока, парното и водата

За мораториума върху цените на тока, парното и водата Дончев подчерта, че след решение на ръководството на групата са отправили предложението. „Предложението беше композирано в пленарна зала и беше подкрепено с конституционно мнозинство... Мораториумът не е дългосрочното решение. Зависи какви други мерки ще се вземат в енергетиката“. 

Казусът с „Хемус“

Относно прането на пари от строежа на магистрала „Хемус“, Дончев изтъкна следното: „Очевидно има лице, с което МВР работи. Какви ги и вършило, дали става дума за вътрешнофирмена афера, или става дума за злоупотреба със средства - не мога да кажа. Има нещо нередно, но какво е то, трябва да се установи. На мен ми прилича на вътрешнофирмена афера. Това, че някой в ролята си на изпълнител е теглил, събирал, внасял от плащанията, не му променя ангажимента към това, за което има договор“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:59, 20 дек 21

Герб търсят всевъзможни начини да отърват кожата но е късно вече

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама