Заев подаде официално оставка

17:57, 22 дек 21 / Свят 25 1617 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Македонският премиер Зоран Заев е внесъл оставката си в парламента на страната. Това съобщава агенция МИА. Решението бе предизвестено от вчера, когато той обяви 22 декември за „последен работен ден“ като министър-председател, пише „Дневник“.

В мотивите пред парламента пък Заев посочва политическата тежест на загубата на последните избори, които, макар и да са местни, са с национално значение.

„В такива условия за мен лично и за мен като премиер, заради политиките, в които вярвам, би било политически безотговорно и неоправдано пред народа и страната ми лично да продължа да водя правителството по евроатлантическия път. Смятам, че друг премиер от редиците на СДСМ може да осъществи това по по-добър начин“, заявява Заев.

С действието си обаче той не напуска веднага. Очаква се соченият за негов приемник нов лидер на Социалдемократическия съюз на Северна Македония Димитър Ковачевски да поеме поста в средата на януари.

Заев бе на поста от пролетта на 2017 г. досега с прекъсване заради служебното правителство, което управляваше страната от началото до средата на 2020 г. Македонският премиер подава оставка за втори път. Повод за първата бе ветото, наложено от Франция на одобряването на преговори на Северна Македония и Албания с ЕС (по-късно, когато те казаха "да", България, блокира следващата стъпка - същинското начало на преговорите, което би дошло с т.нар. първа междуправителствена конференция).

Разликата е, че този път Заев се оттегли и като лидер на партията си, а с това потвърди очакванията, че се готви напълно да напусне политиката. Още в началото на годината той е посочвал това намерение в различни коментари, но то се отнасяше до 2024 г.; планът му се преобърна след разгрома на местните избори през октомври, на които партията му загуби и столицата Скопие, и редица други градове.

По-късно оставката се отложи - аргументите, които даде, бяха за нуждата да се спаси мнозинството, загубено след вота заради оттегляне на коалиционен партньори, и да има яснота за посоката на разговорите с България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Цеветозар Светиев 18:03, 23 дек 21

Отиде си последния шанс на БГ. От винаги бяха сърби сега са с тапия. България щедро помогна.

2 Анонимен 12:24, 24 дек 21

И тоя не бе по назад от нашият ибрикчия банкянски.

3 Ташак 12:25, 24 дек 21

И тоя не бе по долу от ибрикчията банкянски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама