Опозицията не оглави нито една комисия в парламента

18:19, 22 дек 21 / Политика 25 2974 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Липсата на диалог с опозицията и едноличното решение на мнозинството по отношение на ръководствата на постоянните парламентарни комисии, скара днес депутатите. Една от важните точки в дневния ред на парламента бе да определи състава на комисиите, без които не може да се разглеждат законопроектите.

Първоначално за формациите в опозиция - ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ не се предвиждаха председателски места, но с началото на пленарния ден се понесе слух, че те ще вземат комисиите по социална политика (за ДПС - с председател Хасан Адемов), вероизповеданията (за ГЕРБ), а спорт (за „Възраждане“). Но това решение не е било съгласувано с тях. И в хода на дебата тази информация се потвърди, пише Клуб Z.

Вие сте промяната, а правите същото

 

По време на разглеждането на състава на социалната комисия депутатът от ДПС Хамид Хамид обяви, че от групата са разбрали, че партията получава въпросната комисия. А решението е взето еднолично. Иначе от формацията предлагаха Адемов за зам.-председател. 

Този похват ни е познат от 2009 г. Бяха решили по същия маниер да дадат една комисия без да се консултират. Вие сте промяната, а правите същото. Няма как ДПС да приеме вашето решение. Няма как да приемем някой да вземе решение вместо нас“, заяви Хамид. Което ще рече, че партията отказа да оглави социалната комисия.

В същия дух бе последвалото изказване на Тома Биков (ГЕРБ) - за комисията по вероизповеданията. Същото се случи и с нас започна той. ГЕРБ обаче щяла да приеме да оглави тази комисия, за да не се обидят религиозните общности в България, макар за вас да е синекурна комисия. А после разкритикува управляващите, че единствената им цел е да се благоустроят във въпросните комисии, да ползват служебна кола и шофьор и да нагласят бройките на членовете според коалиционното предложение. 

Стоян Михалев Демократична България (ДБ) предложи вариант за излизане от ситуацията - кандидатурата на Елисавета Белобрадова за заместник-председател да стане кандидатура за председател.

Кристиан Вигенин (БСП) обаче възрази да се взимат такива решения ад хок и предложи в диалог и с опозицията въпросът да бъде разрешен, но на по-късен етап. Тъй като обаче по-рано през деня депутатите взеха решение да заседават до приемането на състава на всички комисии, то се разпуснаха за почивка. След нея се разбра - комисията отива при ПП и неин председател ще е Искрен Арабаджиев, а Белобрадова и Адемов остават заместници.

Без председателско място за опозицията

Същата сцена се разигра и с Възраждане. Лидерът Костадин Костадинов също обяви, че е научил постфактум, че партията получава комисията по младежта и спорта. И я отказа - с аргумента на ДПС. Не може друг да решава вместо Възраждане. И така тя бе оглавена от Иван Ченчев (БСП).

Преди да се гласува съставът на комисията по вероизповеданията обаче Любен Дилов-син излезе на трибуната, за да заяви, че ГЕРБ се отказва да я оглави. И така опозицията не получи нито едно председателско място.

Приятелски огън

Брожения предизвика и предложението съпредседателят на ДБ и зам.-председател на парламента ген. Атанас Атанасов да оглави вътрешната комисия. Любопитното е, че Атанасов стана обект на приятелски огън. Срещу номинацията му се обяви Иво Атанасов от Има такъв народ, като той направи уговорката, че говори в лично качество, а не от името на парламентарната си група. От трибуната депутатът на Слави Трифонов разви тезата, че по време на протестите хората искали промяна, каквато генералът не олицетворявал.

Ген. Атанасов от 20 години е част от статуквото, заяви другият Атанасов.

И допълни, че при гледането на правилника за дейността на НС, когато се дебатирало решението зам.-председателите на парламента да могат и да са председатели на комисии, аз я кръстих поправката Ген. Атанасов. И след това си изказване депутатът от ИТН поиска генералът да си направи самоотвод от комисията.

Няма да си направя отвод. Аз не знам в какво статукво ме слагате, не съм бил в упрарвляваща позиция. Миналата година бях по площадите цяла година, вас не съм ви виждал там, обърна се към съименника си по фамилия съпредседателят на ДБ.

Намеси се и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, че промяната продължава в посока да се вадят скелети от гардероба, включително като действия на МВР, визирайки дежурното за Движението оплакване, че негови членове и симпатизанти са подлагани на репресии от страна на министър Бойко Рашков.

В крайна сметка Атанасов бе избран за председател, като Иво Атанасов се въздържа при гласуването.

Иначе, най-важните комисии - бюджетната и правната, отиват съответно при "Има такъв народ" (ИТН) и "Продължаваме промяната" (ПП). Любомир Каримански, който председателстваше бюджетната комисия и в миналия парламент пак я поема, а правната е при младия нотариус Милен Матеев.

Мандатоносителят на ПП Настимир Ананиев пък оглави регионалната комисия, а Христо Петров (Ицо Хазарта) стана зам.-председател в комисията по образование.

Ето и останалото разпределение:

Комисия по конституционни и правни въпроси - Милен Матеев (ПП)

Комисия по бюджет и финанси - Любомир Каримански (ИТН)

Комисия по образованието и науката - Ирена Анастасова (БСП)

Комисия по здравеопазването - Антон Тонев (ПП)

Комисия по отбрана - Атанас Зафиров (БСП)

Комисия по околната среда и водите - Манол Генов (БСП)

Комисия по труда, социалната и демографската политика - Искрен Арабаджиев (ПП)

Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите - Андрей Чорбанов (ПП)

Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта - Иван Ченчев (БСП)

Комисия по културата и медиите - Тошко Йорданов (ИТН)

Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество - Станислав Блабанов (ИТН)

Комисия по енергетика - Радослав Рибарски (ПП)

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама