От Коледа пенсиите ще се увеличат средно с 65-70 лв.

09:52, 23 дек 21 25 1846 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От 25 декември пенсиите ще се преизчислят с увеличаване на тежестта на всяка година стаж, което по изчисления на НОИ ще доведе до среден ръст от 12,5% или 65-70 лв. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той припомни, че от Коледа минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се повиши със 70 лв. и ще стане 370 лв. От януари всички пенсионери ще получават ковид добавка от 60 лв. Така ще се гарантира, че нито един пенсионер няма да получи по-ниска пенсия след Нова година в сравнение с това, което получава е момента, увери министър Гьоков и добави, че ковид добавката ще се изплаща до края на пандемията.

Министърът на труда и социалната политика обясни, че от 1 юли предстои осъвременяване на пенсиите с процент, който ще се определи на база на средния осигурителен доход и инфлацията за 2021 година. „В коалиционното споразумение е записано, че след анализ на възможностите
на бюджета ще видим как може да се направи преизчисление на пенсиите, които да сближи пенсиите, отпуснати преди 2008 г. отпуснатите след това“, каза Георги Гьоков.

В разговора той засегна и темата за енергийната бедност, като подчерта, че „правителството е поело ангажимент нито един човек да не остане на студено през зимата“. „Министерството на труда и социалната политика взе мерки за разширяване на обхвата на хората, които получават помощи за отопление през настоящия зимен сезон. Размерът на помощите се повиши с 27 лв. – до 523 лв. От тази подкрепа се възползват рекорден брой хора – около 290 000 човека – с около 30 000 повече в сравнение с миналата година“, каза Георги Гьоков в ефира на bTV.

„Предстои ни дефиниране на понятието „енергийно беден“. Подобна дефиниция ще ни помогне да
подпомагаме хората по-справедливо“, добави той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама