Българският „Страх“ не влезе в късия списък за „Оскар“-ите

13:01, 23 дек 21 / Култура 25 2281 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Късите списъци за 10 категории за „Оскар“ обяви Академията за филмови изкуства и науки. Вече е ясно кой се включва в предпоследната надпревара за най-добър документален игрален филм, късометражен документален филм, чуждестранен игрален филм, грим и прическа, музика, песен, анимационен късометражен филм, игрален късометражен филм, звукови и визуални ефекти.

Българският филм „Страх“ на режисьора Ивайло Христов бе номиниран от комисия на Националния филмов център за награда в категорията „чуждестранен филм“. В нея участваха филми от 92 държави. В предварителния кръг са избрани 15 филма, от които ще бъдат излъчени номинираните. В първата селекция присъстват филми от Австрия, Белгия, Бутан, Дания, Финландия, Германия, Исландия, Иран, Италия, Япония, Косово, Мексико, Норвегия, Панама и Испания. Италианският филм „Ръката на Бог“ на Паоло Сорентино, посветен на Диего Марадона, ще се състезава с „Drive My Car“ на японския режисьор Рюсуке Хамагучи, базиран на едноименния разказ на Харуки Мураками. Японският филм бе отличен от Кръга на нюйоркските филмови критици и от Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис. Филмът от Косово „Hive“ (Кошер) на режисьорката Блерта Башоли през януари 2021 г. стана първият филм в историята на фестивала „Сънданс“, който спечели едновременно трите главни категории – за режисура, наградата на Голямото жури и наградата на зрителите, пише „Площад Славейков“.

Ето кой филм ще представи България на „Оскар“-ите

Сред предложенията в останалите категории критиците съветват особено внимание да се обърне на музикалния документален филм „Summer of Soul“. Според „Холивуд Рипортър“ заглавието има шанс да стане първият документален филм, номиниран в категорията за най-добър филм.

„Холивуд Рипортър“ отбелязва още, че списъкът в категорията „оригинална песен“ тази година е най-звездният от самото начало на „Оскар“-ите. Сред номинираните са песни като „Down To Joy“ на Ван Морисън, „Right Where I Belong“ на Майли Сайръс, „Beyond The Shore“ на Емилия Джоунс, „Just Look Up“ на Ариана Гранде, „Guns Go Bang“ на Кид Къди и Джей Зи, „Be Alive“ на Бийонсе, „No Time To Die“ на Били Айлиш, „Here I Am (Singing My Way Home)“ на Дженифър Хъдсън, „Your Song Saved My Life“ на Ю Ту и други.

Как българската киноиндустрия наказа Мария Бакалова

„Дюн“, филмът на Дени Вилньов, който възхити и критици, и зрители веднага след премиерата си, е включен в четири категории – за грим, музика, звук и визуални ефекти. В пет категории е поставен последният филм за Джеймс Бонд „Смъртта може да почака“.

Номинациите за 94-ите награди „Оскар“ ще бъдат обявени на 8 февруари 2022 г., а церемонията с наградите ще се проведе на 27 март в в „Долби Тиътър“ в Холивуд.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама