Янев за войските на НАТО: България не може да бъде обект на чужди решения

13:02, 24 дек 21 / Политика 25 2567 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в интервю за БТА. Според него българските политици трябва да се научат да действат като субект от гледна точка на необходимостта от защита на националния интерес и неговото прокарване в съзвучие с общия интерес на ниво НАТО.

„Апелът ми е националната позиция да бъде достатъчно добре аргументирана, съобразена с националния интерес и, разбира се, в съзвучие с общите интереси за колективната сигурност на НАТО“, изтъкна бившият премиер. 

Министърът подчерта, че „имаме нужда от развитие на собствените си способности“. По думите му като член на Алианса сме поели ангажимент в това отношение, защото в противен случай „няма да сме в състояние да защитим националния си интерес и да гарантираме сигурността на българските граждани“.

„Дер Шпигел“: НАТО увеличава контингента си в България и Румъния

Припомняме, че поводът за дискусиите по темата стана публикация от „Шпигел“, в която се посочва, че командващият силите на НАТО в Европа ген. Тод Уолтър ще предложи да се разшири военното присъствие от прибалтийските републики и Полша към България и Румъния заради нарастващото мобилизиране на армейски части от Русия по границата с Украйна.

Преди дни Стефан Янев публикува позиция във Facebook, в която се обяви против евентуално разполагане на допълнителни войски на НАТО на територията на България. Министър-председателят Кирил Петков обаче изтъкна, че това не е официалната позиция на българското правителство по темата, която не е била разисквана за момента в Министерския съвет, нито с някои от партньорите на страната. Тогава той уточни, че при посещението си в Брюксел ясно е заявил, че страната ни ще бъде „активен член на ЕС и НАТО, а този тип решения ще бъдат координирани с тази ни роля“. Премиерът потвърди и тезата си, че най-добрият начин за продължаване на политиките на съюзниците ни на източната граница е „максимално използване дипломатични и мирни средства“.

Правителството не отрече намерението на НАТО да разположи войски у нас

От Министерството на отбраната (МО) също отбелязаха пред „Дневник“, че позицията на Янев е негово лично мнение, но изтъкнаха, че то ще бъде отстоявано пред кабинета при необходимост от изготвяне на национална позиция на България. Според ведомството страната ни е „обезпокоена от нарастващото напрежение по източния фланг на НАТО, а изложената от министъра на отбраната позиция подлежи на ревизия при съществена промяна в средата на сигурност в региона“.

„Обстоятелствата, които могат да аргументират евентуално решение за разполагане на допълнителни войски на НАТО на наша територия, са свързани именно с усложняване на средата на сигурност до степен, до която релевантните процеси на милитаризация в тази част на света да бъдат оценени като реална и непосредствена заплаха за сигурността на Алианса или на държава членка. При такъв сценарий ще се направят съответните анализи, като се отчетат националните ни интереси, и на тази основа ще се базират адекватни политически решения“, твърдят още от МО.

Оттам посочват, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и съответната зона за сигурност. МО също е на мнение, че най-добрият подход в тази посока е максимално използване на мирните средства и дипломацията. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама