Как да се предпазим от бързо напълняване след коледните пости

08:05, 26 дек 21 / Любопитно 25 2033 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Хората, склонни към напълняване и тези, които са спазвали коледния пост, трябва да внимават най-много с разнообразната храна на празничната трапеза, предупреждават диетолози. Как да се предпазим от бързите килограми?

Хората, които имат склонност към напълняване трябва да внимават с храните и напитките на празничната трапеза, предупреждава ендокринологът д-р Райна Стоянова от столичната университетска болница „Царица Йоана“ в ефира на БНР. 

Това са хора, които знаят, че лесно качват килограми, които знаят, че по принцип лекарите им препоръчват да се въздържат от определен тип храни и напитки. Те не бива да се отпускат по време на празниците, това важи за всички, но най-вече за този тип хора“.

Като за финал на постите: Впечатляваща рецепта за постни сармички с грухана пшеница и зеленчуци

Внимателни трябва да са и всички останали, които не искат да качат бързи килограми покрай празниците. Захранването след дългия Коледен пост също не е за пренебрегване.

Трябва да става наистина постепенно и внимателно. Трябва да се въвеждат отделните животински хранителни групи една след друга в различните дни, не да се нахвърляме на храната на Коледа наведнъж - да въведем първо млечните продукти, яйцата и чак след това месото и месните продукти“.

Така наречените бързи килограми, са свързани най-вече с натрупване на мазнини в корема и талията. Това обаче може да доведе до омазняване на вътрешни органи, предупреждава ендокринологът д-р Стоянова.

Черният дроб, може да се развие така наречената стеатозна болест при напълняване и особено омазняване на черния дроб и може да се стигне до възпаление“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама