Изстреляха най-големия и мощен телескоп в света

15:54, 25 дек 21 / Свят 25 2000 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Най-големият и най-скъп телескоп, създаван някога, бе изстрелян успешно след три години отлагане. „Джеймс Уеб“ излита на мисия, която може да промени познанието на човечеството за Вселената.

Моментът е исторически и защото многобройни технически и метеорологични проблеми спъваха старта на мисията за десет милиарда долара на Европейския съюз, Съединените щати и Канада.

„Джеймс Уеб“ вече напусна Земята по-малко от половин час след като бе изстрелян от Френска Гвиана. Той носи името на втория администратор в историята на американската космическа агенция НАСА, който е и един от архитектите на мисиите „Аполо“, отвели хората на Луната. Изстрелването бе съпътствано от безпокойство - след над четвърт век работа по проекта и всички изразходени средства учените очакваха, че нещо може да се обърка.

Телескопът трябва да наследи легендарния „Хъбъл“, чиято 31-годишна мисия разшири астрономическите познания на човечеството. Излетялата в Космоса обсерватория се смята за 100 пъти по-мощна от „Хъбъл“. Неговият полет от 1.5 млн. км. ще продължи около месец, пише „Дневник“.

Телескопът ще трябва да издържи на -233 градуса по Целзий. Проектиран е така, че да успее и после да заснеме кадри от далечните части на Вселената, „където са родени галактиките“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама