Интересни факти за Коледа, за които дори не подозирате

09:00, 25 дек 22 / Любопитно 25 3150 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Откъде идва наименование на Коледа на английски? Откога датира традицията за изпращане на коледни картички? В кои пиеси на Шекспир се споменава Коледа? Какво вещае целувката под имела? Виждат ли елените „невидимото“ и могат ли да летят? Ако не знаете отговорите на тези въпроси, тогава следващите редове са за вас. 

Най-ранното споменаване на 25 декември като Рождество Христово е в римски календар от 354 година след Христа. Остава загадка защо е избрана точно тази дата. Някои смятат, че тя е продължение на древноримските Сатурналии - езически празници в чест на бог Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. Според други датата обозначава деветте месеца след Благовещение на 25 март.

Наименованието Коледа (Christmas) на английски произлиза от староанглийския израз Христова меса, споменат за първи път през 1123 г. Началото на традицията за изпращане на коледни картички е поставено през 1843 г. от британеца сър Хенри Коул. Първата коледна картичка на Коул е създадена от художника Джон Калкот Хорсли. В действителност поздравителните картички за Рождество Христово започват да се наричат коледни едва през 1883 г. А най-ранната справка на английски език за коледно дърво датира от 1835 г., а за коледен пудинг - от 1858 г.

Модерният образ на Дядо Коледа е вдъхновен от... стихотворение 

Единствените две шекспирови пиеси, в които се споменава Коледа, са „Напразните усилия на любовта“ и „Укротяване на опърничавата“. Първата излъчена от космоса песен - на 16 декември 1965 г., е „Jingle Bells“. В действителност популярната по Коледа песен първоначално е написана през 1857 г. за Деня на благодарността.

Какво вещае целувката под имела?

Имелът е един от символите на предстоящия празник Коледа. Клонката служи не само за украса - целувките под нея вещаят щастлива година, хармония и здраве. По света има около 1300 вида имел. Около 20 от тях са класифицирани като застрашени. Растението е паразит - то впива корените си в дърво-приемник, от което смуче хранителни вещества.

Въпреки паразитното си съществуване, имелът е важна част от екосистемата, тъй като на плодовете, листата и нектара му разчитат няколко вида птици, пеперуди и пчели.

Според скандинавската митология плодовете на имела са сълзите на богинята Фрига, възвърнали към живот убития ѝ син Балдур. Поверието гласи, че всяка жена, отказала да бъде целуната под клонка имел, ще бъде застигната от лош късмет. Плодовете на имела съдържат отровата форатоксин, поради което не е препоръчително да се поглъщат.

Елените виждат невидимото

Елените са известни като неизменни помощници на Дядо Коледа при разнасянето на подаръци. В действителност тези животни не могат да летят, но за сметка на това са отлични плувци и виждат невидимото. В Северна Америка северните елени често са наричани карибу, но специалистите са на различно мнение относно видовата им принадлежност. Генетична карта, публикувана в сп. „Нейчър клаймит чейндж“ за видовете Rangifer tarandus, включващи северните елени и карибу, разкрива миграционните модели на тези бозайници за последните 21 000 години. Оказва се, че те са различни животни, но са близки братовчеди.

Северните елени имат „умни“ крачета

Тъй като не могат да сменят „ботушките си със сандали“, северните елени правят следващото най-умно нещо - възглавничките на краката им през лятото се разширяват и стават „гъбести“, подобрявайки придвижването им през „омекналата“ тундра. През зимата те се свиват, оголвайки копитата им, за могат животните да се движат през снега и леда, и дори да копаят с тях.

Единствени сред над 45 вида елени, женските на северния елен също имат рога. Мъжките хвърлят рогата си в началото на зимата, а женските - по-късно. Това означава, че Дядо Коледа разчита на дамски впряг. Интересен е и фактът, че северните елени сменят рогата си всяка година. Старите рога обаче не се превръщат просто в отпадък, а в лакомство за гризачи и други животни заради изобилието от калций и минерали.

Елените имат и практични палтенца, те представляват козина от кухи косми, които улавят въздуха и им осигуряват добра топлоизолация в суровата среда. Освен това, благодарение на специалните си палтенца северните елени са и отлични плувци.

Малко известен е и фактът, че не всички северни елени мигрират, но тези, които го правят, пътуват на по-големи разстояния от което и да е друго сухоземно животно. Някои северноамерикански елени изминават годишно близо 5000 километра. А изследователи от Юнивърсити колидж в Лондон са установили, че северните елени са единствените бозайници, които виждат ултравиолетовата светлина. Тази тяхна способност подобрява видимостта им в ослепителната арктическа светлина, пише БТА. 

Любопитно е и че елените бягат от раждането си. До 90 минути след раждането си еленчето вече е в състояние да тича. Часове след появата си на бял свят то вече може да пробяга няколко километра. Едва ли знаете и че еленското мляко е сред най-богатите и хранителните, произвеждано от който и да е бозайник на Земята. То съдържа внушителните 22 процента мазнини и 10 процента протеини. За сравнение - кравето мляко съдържа само между 3 и 4 процента мазнини.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама