Почина носителят на Нобелова награда за мир Дезмънд Туту

10:42, 26 дек 21 / Свят 25 1923 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Англиканският архиепископ, носител на Нобеловата награда за мир и емблематичен борец срещу апартейда в Република Южна Африка Дезмънд Туту почина днес на 90-годишна възраст, съобщи президентът на РЮА Сирил Рамапоса.

Президентът изразява „от името на всички южноафриканци дълбоката си скръб“ във връзка с кончината на Туту, който е знакова фигура в историята на Република Южна Африка, се казва в изявление на Рамапоса.

Кончината на Туту е „нов траурен епизод от сбогуването ни с едно поколение на изключителни южноафриканци, което ни завеща една освободена Южна Африка“, изтъкна Сирил Рамапоса, цитиран от БТА.

Дезмънд Туту е роден на 7 октомври 1931 г. в южноафриканското селище Клерксдорп. На 12-годишна възраст семейството му се преселва в Йоханесбург. През 1953 г. завършва колеж и става преподавател, след което продължава обучението си по теология.

1960 г. Дезмънд Туту е ръкоположен за англикански свещеник. През 60-те години на ХХ век той защитава магистърска степен в Кингс колидж в Лондон, след което се завръща в родината си и започва да проповядва. Дезмънд Туту е първият чернокож епископ в ЮАР.

През годините на апартейда, който е официална политика на бялото малцинство в ЮАР, епископ Дезмънд Туту си спечелва световна слава като един от най-яростните му противници. Неговото име заедно с това на Нелсън Мандела се превръща в символ на борбата за равенство и човешки права в Южна Африка, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама