COVID-19 по света: Редица страни с черни рекорди по новозаразени 

11:55, 26 дек 21 25 1937 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Редица страни по света отчитат увеличаване на заразените с коронавирус. Рекордни стойности за денонощие отчетоха Франция и Австралия. Китай също отбеляза най-много заболели за последните 21 месеца. Междувременно Индия съобщи, че ще започне да ваксинира деца над 15 години през следващата година.

Франция

Франция регистрира нов рекорд по дневен брой на новите случаи на Covid-19, които достигнаха 104 611 за последните 24 часа, предаде ДПА. Темпото на разпространение за последните седем дни е малко под 647 случая на 100 000 жители. 

Предвид рязкото нарастване на броя на случаите правителството обяви намерение да въведе по-строги правила за достъп до някои обекти, включително ресторанти и културни институции. Според действащите в момента правила посетителите трябва да покажат документ, че са ваксинирани, преболедували или имат направен отрицателен тест. Очаква се скоро възможността за представяне на отрицателен тест да отпадне.

Правителството планира да представи проектозакона на специално заседание в понеделник, като се очаква той да бъде приет в средата на януари.

Германия 

Германия регистрира 10 100 нови случая на заразяване с коронавирус за изминалото денонощие, предаде „Ройтерс“, като се позова на института за заразни болести „Роберт Кох“. Общият брой на заразените с коронавирус в страната достигна 6 991 381.

През последното денонощие са регистрирани и 88 смъртни случая. Общият брой на починалите в страната от началото на пандемията вече е 110 364.

Австралия

Австралийският щат Нов Южен Уелс регистрира рекорден брой нови случаи на заразяване с коронавирус и рязко повишение на броя на хоспитализираните, предаде Асошиейтед прес. Хиляди хора в щата са изолирани по домовете си, защото са носители на заразата или са били в контакт с болен.

Нов Южен Уелс, който е щатът с най-голямо население в Австралия, регистрира 6 394 нови случая за последното денонощие. Броят на случаите в Нов Южен Уелс нарасна през последните две седмици. Хоспитализираните в щата са 458, спрямо 388 предишния ден. 52 от приетите в болница се намират в интензивни отделения. 

Над 70 на сто от случаите в някои австралийски щати се дължат на новия вариант Омикрон, но Нов Южен Уелс не извършва масови тестове за определяне на варианта. „Можем да очакваме, че практически всички в Нов Южен Уелс ще се заразят с Омикрон в някакъв момент“, заяви регионалният здравен министър Брад Хазард. „Ако ще се заразяваме с Омикрон, най-добрият начин да го посрещнем е, след като сме получили пълна ваксинация, включително бустерна доза“, отбеляза той.

Лекарите и аптекарите в Нов Южен Уелс съобщиха, че скоро ще привършат дозите от ваксини срещу коронавируса. Търсенето им нарасна рязко поради опасенията, предизвикани от вариант Омикрон, отбелязва АП.

Вторият по население австралийски щат Виктория регистрира днес 1 608 нови случая и две жертви за последното денонощие. В болниците на щата се намират 374 души, от които 77 са в интензивно отделение. Над 30 000 души в щата Виктория прекарват Коледа в домовете си, без да могат да отбележат празника със семейството или приятелите си. Около половината от тях са се заразили в дните преди Коледа.

Китай 

Китай съобщи днес за 206 нови случая на заразени с коронавирус, предаде „Ройтерс“. Това е най-високият брой заразени от 21 месеца насам. Освен това китайските здравни власти съобщиха, че са открити 29 нови асимптоматични случая, които страната класифицира отделно от потвърдените.

Няма нови жертви, с което броят на починалите от коронавирус в страната остава 4636, при общо 101 077 заразени от началото на пандемията. Повечето от новите случаи са съсредоточени в северозападната провинция Шенси, чиято столица е град Сиан. 155 от случаите на заразяване на територията на Китай са регистрирани в 13-милионния град. Общо от 9 декември насам в града са открити 485 случая.

Местните власти наложиха строги мерки за овладяване на разпространението на заразата, в съответствие с наложената от Пекин политика за възпиране на епидемията във възможно най-ранен стадий. Жителите на града нямат право да го напускат без разрешение на работодатели или здравните власти и в града се извършват масови тестове за откриване на заразените.

В Сиан не са регистрирани случаи на заразяване с варианта Омикрон, но такива са открити сред пристигналите от чужбина пътници и в Южен Китай.

Индия

Междувременно Индия планира да започне да ваксинира навършилите 15 години от 3 януари, съобщи премиерът Нарендра Моди, цитиран от китайската информационна агенция „Синхуа“.

Освен това от 10 януари здравните работници, работещите на първа линия в борбата срещу коронавируса и лицата, навършили 60 години, ще започнат да получават бустерни дози, добави премиерът в телевизионно обръщение към нацията. Той призова индийците да не се поддават на паниката и на слуховете за Covid-19 и новия вариант Омикрон.

Индийските учени следят внимателно опита на различни страни с новия вариант, посочи Моди. През последните 11 месеца 61 на сто от навършилите 18-годишна възраст индийци бяха изцяло ваксинирани, а 90 на сто от пълнолетните са получили поне една доза, припомня „Синхуа“.

Индийските здравни власти дадоха разрешение за спешна употреба на препарата „Covaxin“ на компанията „Бхарат байотек“ при деца навършили 12 години, предаде ТАСС, цитиран от „Медиапул“.

По данни на телевизионния канал NDTV ръководителят на организацията за контрол на лекарствените средства е взел решението вчера, въз основа на препоръките на комитет от експерти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама