България е заплашена от дело в Съда на ЕС, ако не издаде всички заповеди по „Натура“ до март

17:57, 27 дек 21 / Политика 25 2694 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

До март догодина България трябва да издаде всички заповеди, свързани със защитата на местообитанията в мрежата „Натура“, за да не тръгне дело в Съда на ЕС. Това заяви новият зам.-министър на околната среда Тома Белев в ефира на Нова телевизия. 

По думите му страната ни е просрочила със 7 години последният срок за издаване на заповеди за зони за местообитанията. Крайният срок за коригиране изтича през февруари-март.

„Не прилагаме добре директивата за хабитатите, не сме обявили всички защитени зони, трябваше да ги обявим до 2014 г. Седем години по-късно все още има 47 зони за обявяване. Други 186 заповеди трябва да се поправят, защото са с некачествени цели и режими (за запазване на ценните видове-б.а). Вероятно февруари или март е последният шанс да го спасим иначе просто тръгва дело в съда на ЕС“, обясни Белев.

В началото на ноември Европейската комисия реши да сезира Съда на ЕС за това, че България не изпълнява поетите ангажименти пред общността да опазва естествените местообитания на дивата флора и фауна чрез обявяването на защитени зони, част от европейската екологична мрежа „Натура 2000“. 

Процедурата на Брюксел срещу страната ни заради нарушението на евродирективата започна през януари 2019 г., а през юли 2020 г. беше отправено последно предупреждение за завеждане на дело, защото все още не са обявени повечето зони.

Тогава стана ясно, че 207 от 229 зони не са обявени като такива и нямат планове за управление. В крайна сметка през ноември миналата година последва ударно обявяване на част от защитените зони, но това не беше сторено за всички, припомня „Свободна Европа“.

Очакване за лифтове

Белев коментира и темата за лифтовете на Витоша, облягайки се на Закона за устройство на територията. По думите му единствено кметът на София Йорданка Фандъкова може да задължи собственика „Витоша ски“ да поднови лифтовете. „Тя е предприела стъпки по отношение на Княжевския лифт, все още не са завършени, защото има съдебни процедури. Аз доколкото знам самият инвеститор има желание да поднови поне едни от двата туристически лифтове. Въпросът е да има целенасочено действие между инвеститор, община и органи по околната среда, което в момента липсва, посочи Белев.

Той бе категоричен, че сегашният План за управление на Витоша позволява на собственика да поднови съоръженията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама