Почина режисьорът Жан-Марк Вале

21:05, 27 дек 21 / Свят 25 2133 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Канадският режисьор Жан-Марк Вале почина внезапно на 58-годишна възраст, съобщиха световните агенции.

Вале е носител на наградата „Еми“ за сериала на НВО „Големите малки лъжи“ има и номинация за „Оскар“ за „Клубът на купувачите от Далас“.

Едно от емблематичните имения в „Големите малки лъжи“ се отдава под наем

Режисьорът е родом от Монреал, Квебек. В началото на кариерата си се посвещава на късометражното кино. През 1995 г. прави дебют в пълнометражните филми с драматичния трилър „Black List“, но международното признание идва с „C.R.A.Z.Y.“. Филмът получава четири награди „Genie“ в Канада, сред които за най-добър филм, сценарий и режисьор. Следват „Младата Виктория“ и „Кафе дьо Флор“, но за най-големия му филмов успех се счита „Клубът на купувачите от Далас“ от 2013 г. Продукцията е базирана на факти от живота на Рон Уудруф, електротехник от Далас, който през 1986 г. разбира, че е болен от СПИН и му остава месец живот.

Следва адаптация на мемоарния роман „Wild“ с участието на Рийз Уидърспун и Лора Дърн. Филмът има три номинации за „Оскар“, но не печели нито една награда от Американската филмова академия.

През 2017 г. Вале се обръща към телевизионното изкуство със сериала „Големите малки лъжи“, който му носи „Еми“ за режисура и награда от Гилдията на американските режисьори. Продукцията с участието на Никол Кидман, Рийз Уидърспун, Шейлийн Удли и Зоуи Кравиц е носител на общо осем „Еми“ и четири Златни глобуса, пише „Площад Славейков“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Нина Колева 19:53, 30 дек 21

Les petits mouchoirs..Гледам го в момента..Малки невинни лъжи..Респект ..Жалко..Още млад и способен да даде много на киното и телевизията...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама