Почина емблематичната слоница на Софийския зоопарк - Артайда 

11:31, 28 дек 21 25 1742 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Напусна ни най-възрастното животно в Софийския зоопарк - индийската слоница Артайда. Тъжната вест бе съобщена във Facebook страницата на зоологическата градина.

Тя бе на преклонната за слоновете възраст от 58 години. От зоопарка посочват, че през последните 10 години за нея са полагани ежедневни и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете. Специално внимание е обръщано на състоянието на краката и на зъбите ѝ. А през декември екип от ветеринарни лекари и биолози са ѝ направили профилактичен преглед с термоскенер. Не са били констатирани отклонения от нормата за възрастни слонове. Постепенно обаче Артайда е загубила апетит и започнала да се храни по-малко от обикновено, станала е по-трудно подвижна и въпреки старанието на гледачите ѝ, които ежедневно се грижели за нея, тя е почина от старост. 

„Това е голяма загуба за Софийския зоопарк, защото Артайда бе емблематично и много обичано животно. Тя е част от семейството на зоопарка от 18 години, като преди това е била цирков слон, а след това е била настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и затова е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарк. Артайда бе емблематично и много обичано от посетителите и гледачите си животно, което ще ни липсва много“, посочват от столичния зоопарк. 

Индийските слонове имат средна продължителност на живота си в природата около 45 години, а на затворено живеят по дълго - до около 60-65 год. възраст. 

Ръководството на Софийския зоопарк вече води преговори с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за получаването на индийски слонове в близко бъдеще.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама