Мусаката се оказа вредна за климата

16:30, 28 дек 21 / Любопитно 25 4486 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Възможно ли е инициативите за борба с глобалното затопляне да се отразят върху вкусовете на традиционните европейски рецепти? След публикуването на анализите, които показаха, че вероятно ще се наложи да се простим с балончетата в бирата заради решението за ограничаване на въглеродните квоти и съответно - дефицитът на въглероден диоксид, ново изследване показа и че част от обичайно приготвяните ястия на Стария континент не са полезни за климата.

Новините са лоши най-вече за мусаката, която оглавява списъка с най-въглеродно интензивни кулинарни специалитети в Европа.

Балканската рецепта е поставена на челно място основно заради използването на голямо количество месо при приготвянето ѝ. Каймата като основна съставка на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за отглеждане на крави, чието месо ще се вложи в блюдото, което, от своя страна, вдига нивата на замърсяване в околната среда, пише webcafe.bg

На отглеждането на едър рогат добитък се дължат 15% от парниковите газове в атмосферата, казват данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство.

Самото приготвяне на мусаката също не е сред най-щадящите ни действия в полза на планетата. Проучване на Good Food за BBC показва, че вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнява на 47 минути шофиране с автомобил.

Измежду вариантите на ястието на Балканите като най-опасна за климата” е посочена българската рецепта за мусака, понеже изисква най-много месо и се приготвя най-дълго. Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид, което е голямо число, като се има предвид колко големи са тавите с мусака у нас.

За разлика от българската, гръцката вегетарианска мусака не е толкова напред в класацията за вредни за природата ястия. Гръцката мусака отделя само 2450 грама въглероден диоксид при приготвянето си.

На второ място по критерия за въглероден отпечатък след мусаката е поставено фламандското говеждо задушено, виновно за 11 202 грама въглероден диоксид за порция, а на трето е германският гулаш, който за приготвянето на една порция отделя 8055 грама въглероден диоксид.

Цифрите идват да покажат, че при борбата с глобалното затопляне и целта за намаляване на въглеродните емисии всички ще трябва да правим жертви. Включително и с начина, по който се храним.

Новината за влиянието на мусаката върху климата развълнува социалните мрежи

Вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов коментира във Facebook: Не, българската мусака не е с най-голям въглероден отпечатък измежду популярни европейски ястия, независимо от направеното проучване на британски сайт. Най-малкото защото един класически телешки стек (белгийски например, или испански), съдържа много повече месо, което води до по-високо ниво емисии парникови газове на порция”.

Антоанета Цонева от „Демократична България“ пък написа: Всеки сам си преценя” - дали да ядем гуакамоле или мусака, и така да се грижим за планетата. Важно всичко да е направено с любов”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:45, 28 дек 21

Глупости!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама