БСП изключи Кирил Добрев от партията

17:25, 30 дек 21 / Политика 25 2362 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Националният съвет на БСП наложи на члена на НС на БСП Кирил Николаев Добрев мярката за партийно въздействие „Изключване“ и прекрати членството му в БСП. Гласували са общо 170 от 187 членния състав на Националния съвет, разпределени както следва: за - 106 гласа, против - 61 гласа, въздържал се – 3 гласа, съобщиха от БСП.

По-рано през деня от БСП-София излязоха с позиция, в която се посочва: „Необмислено и безотговорно е в момента БСП да бъде хвърляна във вътрешни конфликти и противоборства. Предложението за изключването на Кирил Добрев от БСП, така както е представено от ИБ на НС на БСП, е повод за сериозно безпокойство за вътрешните процеси в БСП, за другарството и взаимопомощта. В документа се изтъква, че представените мотиви са част от задълбочаващата негативна тенденция за вътрешна саморазправа с другомислещия, за изграждане на образа на врага с партиен билет“.

Ще напомним, че това е мрачна практика от миналото, която БСП отдавна е отрекла, давайки своята отрицателна историческа оценка“, отбелязва още ръководството на Градския съвет на столичните социалисти.

Как се стигна до тук?

Още вчера БСП се закани да изключи от редиците си бившия зам.-председател на партията Кирил Добрев. Решението беше по искане на Изпълнителното бюро на левицата. Намеренията на партийното ръководство бяха потвърдени публично от него самия в социалните мрежи.

Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен - анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан.

Няма изненада, това ръководство толкова си може… Четвърто поколение съм социалист по сърце, не по партийни решения и никой не може да ми извади членството от сърцето. Оставам лоялен на моята единствена партия - БСП. Останалото няма значение. Всъщност по-важната новина днес е, че дъщеря ми навършва 16 години. Ема, пожелавам ти да си здрава, борбена и винаги да казваш това, което мислиш!“, написа Добрев във Facebook.

Мотивите за изключването на Добрев са „уронване на престижа на БСП с изказвания в медиите“, открито противопоставяне на партийното ръководство, „използването на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси“; „подпомагане изграждането на структури на нови политически проекти. Към мотивите има приложени документи, подписка от социалисти, както цитати от медийни изявления на Добрев, пише „24 часа“. 

Добрев беше заместник на Корнелия Нинова, но след това се кандидатира за лидер на партията и двамата станаха вътрешнопартийни опоненти. Критики към начина на ръководство на партията той не пести, както и за загубата на изборите.

Добрев застана зад Румен Радев още когато той се кандидатира за втори мандат в началото на миналата година, докато от „Позитано“ 20 дълго време нямаха еднозначна позиция по въпроса, което бе отчетено и като основна причина за ниския резултат на партията на парламентарните избори през април.

Добрев неведнъж е отправял и призиви за оставката на Корнелия Нинова, а тя обвини него и вътрешната опозиция, че са кадрували в служебното правителство.

След атаката по Добрев: Социалисти поискаха оставката на Нинова

Решението на Изпълнителното бюро на БСП извънредно и „на подпис“ да поиска от Националния съвет на левицата да изключи Кирил Добрев предизвика остра полемика сред социалистите. 

Най-остро реагираха от „БСП за България – Перник“, които поискаха оставката на председателката на партията с мотива, че тя „за пореден път показа, че единственото, което иска е да управлява БСП на принципа „разделяй и владей“. Вместо да излезе и да се извини за трите тежки загуби и недалновидната си политика през последните месеци, тя се окичи с вицепремиерския пост като последен шанс за кариерата си и забрави за краха“.

Според пернишките социалисти БСП се превръща в „четвърторазрядна партия и патерица на бъдещи управления“.

Депутатът от левицата и член на Националния съвет Крум Зарков публично обяви, че ще гласува „против“ изключването на Кирил Добрев. „Няма човек, няма проблем” е възможно най-лошият начин на мислене. Винаги е бил такъв и никога не е довел до нищо добро. В последните години БСП натрупа опит с изключванията. С някои от изключените после се коалира, с други войната продължава, но нито в един случай това не доведе до по-добър резултат“, написа той в социалните мрежи.

Зарков подчерта, че е бил против кандидатурата на Добрев за председател и смята, че „той не бива да е в първите редици“, но „изключването му на подпис, между празниците, без практическа възможност да се защити срещу обвиненията, не е редно“.

Крум Зарков е готов за лидер на БСП

Той пита „кой има интерес от поредния ялов вътрешнопартиен сблъсък“ в навечерието на нов пряк избор на председател на партията – надпревара, в която самият той на няколко пъти не отрече, че би участвал.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:17, 31 дек 21

Таз' годи на Кирчо Добрев, а догодина Корнелия Нинова. Дай Боже!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама