Марая Цветкова в „Политкаст“: Не сме скръндзи откъм даване на власт

15:30, 29 дек 21 / Политкаст 25 2315 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Леко обнадеждена съм, че може и да има промяна у нас, но не мога да отрека, че чувството за подмяна го има. Видяхме връщане на част от „молците на българската демокрация – хора, които са попречили на развитието на България по времето на целия преход. Корнелия Нинова ги изкара по време на преговорите, а във външно министерство (ИТН) имаше опит отново да бъдат наети лица, свързани с Държавна сигурност. Става осезаемо за всеки човек, че лустрацията не е просто нещо за което си говорим, защото сме десни. Не е и нещо, което си дъвчем като тема, защото няма какво да кажем. Когато се разместват пластовете в едно общество, ДС ченгесарите дебнаттова заяви независимият политолог Марая Цветкова в обзорния за годината епизод на „Политкаст“.

Продължаваме Промяната (ПП)

„ПП се възползваха добре от сигурната победа на Румен Радев. Те направиха и това, което ДБ пропуснаха – заявиха, че искат властта. Всички формации трябва да разберат, че българският народ е готов да им даде властта, стига те да си я поискат. Не сме скръндзи откъм даване на власт. За жалост, сякаш като народ искаме колкото повече власт даваме, толкова повече да не се занимаваме“.

ГЕРБ

„Клиентелистките мрежи по места все още правят ГЕРБ устойчиви. Не мисля, че ПП и ДБ мислят за предстоящите местни избори. Онези бизнеси, които досега са зависели от държавата продължават да са в орбитата на ГЕРБ, защото с тях са работили успешно, а с новите не знаят дали ще могат. Виждаме как първата заявка на новите управляващи е да наложат мораториум на цените. Това не е пазарно“.

Иван Гешев

„Позицията на Иван Гешев продължава да бъде некомфортна и в това отношение т. нар. партии на протеста удържат линията, която са обещали на гражданите. Ако Гешев бъде премахнат от длъжността си, протестът ще бъде успял. В момента главният прокурор се опитва да се намести към новата власт и да бъде тяхна бухалка, но е важно да не позволим новата власт да има бухалки – положението е принципно, а не личностно и партийно“.

Румен Радев

„Президентът Румен Радев е първостепенната фигура в политическия живот у нас. Предстои да видим дали след няколко месеца Кирил Петков и Асен Василев няма да изземат тази функция. Видяхме, че когато в България се наблюдават парламентарни кризи, президентът има ключова роля“.

„България е квалифицирана от някои експерти като полупрезидентска република, заради правомощията на президента по време на кризи. Пряката легитимация, която той има заради прекия избор на гражданите, е ключът към тези правомощия“.

„Надявам се Румен Радев да има един спокоен мандат и да не му налага да заема отново основната роля, защото свръхконцентрацията на власт в едно лице не е добре за демокрацията. Дали ще е Румен Радев или Бойко Борисов няма особено значение, важното е върховете на властта да са няколко и да могат да се контролират помежду си“.

Санкциите „Магнитски“

„Странно, но ефектът от санкциите „Магнитски“ беше минимален, това е изумително за българската реалност. Виждаме, че обществото ни е прекалено изморено и апатично, а процесите, които вървят в държавата стават все по-далечни в съзнанието на обикновения гражданин“.

Делян Пеевски и ДПС

„Делян Пеевски в момента се опитва да си изчисти имиджа и да покаже на хората, че сатанизирането му е плод на една шайка жълтопаветници и не отговаря на реалността. Ситуацията обаче принуди Пеевски да се завърне със своето лице, да се разправя с Ахмед Доган, както и с Турция. Предстои ДПС отново да лавира за руски интереси, но този път има и турска подкрепа зад тях, което от геостратегическа гледна точка е голям проблем, който не се адресира правилно у нас“.

ИТН

„Стратегията на ИТН бе успешна, но въпросът е заради кого успяха? Заради интересите на гражданите или заради задкулисни зависимости? Продължавам да твърдя, че ИТН е инженерингов проект свързан с ДПС. В ИТН има добронамерени и компетентни кадри, но ИТН продължава да бъде зависима от задкулисни интереси. Действията на министър Генчовска говорят именно за това“.

Дълбоката държава

„Очевидно задкулисието този път се е разбрало, след като има правителство и това, че Гешев се опитва да се харесва на новата власт и да колаборира с нея е видимата част от тези процеси“.

Демократична България (ДБ)

„Обединението не е толкова стабилно колкото опитва да се изкара. „Да, България!“ се явява социална група за натиск, ДСБ се е превърнало в казионно хоби, а „Зелено движение“ няма никаква електорална тежест, но успява да наложи свои депутати и министри“.

„ДБ не е толкова кохерентна и това си личи по време на кампания. Най-затруднена в момента е „Да, България!“, която трябва да осмисли своето съществуване, тъй като ПП е тяхната по-добра версия. През кампанията „Да, България!“ трябваше да обясни как именно те са изнесли битката на своите рамене, вместо акцентът им да е върху това как са в близки отношения с другите „партии на протеста“.

Продължаваме да бъдем критични

„Трябва винаги да бъдем критични към властта, защото когато една власт не е контролирана от гражданите, тя започва да прави каквото си поиска. Затова смятам, че не трябва да се дава толеранс за грешките на новите – мораториумът върху цените на тока е пагубен, опитът за назначение на ДС сътрудници във външно министерство също. През тези „100 дни толеранс“ и затваряне на очи могат да се направят много поразии, които да не можем да оправим с години. Затова нека останем бдителни и критични!“

Целия епизод можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама