Съкратиха срока за поставянето на бустерна доза

18:40, 30 дек 21 25 2814 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Бустерната доза ще се поставя три месеца след втората имунизация. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му в Европа практиката е разнообразна, но решението у нас е базирано на изследвания и данните, че след три месеца се осигурява достатъчно силен имунен То е продиктувано и от по-заразния вариант Омикрон, който все още не е потвърден официално у нас, но има данни, че вече е в страната.

Единствено при еднодозовата ваксина на „Янсен“ периодът е два месеца, тъй като такава е препоръката на компанията“, коментира Кунчев.  Той допълни, че още от утре би трябвало да има готовност за поемане на повече хора във ваксинационните центрове в страната.

Взето е и решение да бъде удължен периодът за безплатна имунизация срещу грип на възрастните хора. „Тъй като има голям интерес към бустерните дози за коронавирус, а след тях трябва да се изчака 14 дни преди да се постави противогрипна ваксина, програмата е удължена и през януари“, каза Кунчев, цитиран от bTV.

След празниците ще ни удари нова вълна

„Излизаме от предната вълна на едно не много ниско базово ниво - това е ясно. Това, че след празниците ще ни удари вълната от Европа - също е ясно. Тенденция на покачване, да кажем задържане, вече има, от 4 вече е 9%“, коментира главният държавен здравен инспектор. Новата вълна ще е цунами. Това сравнение пръв е направил директорът на училището по тропическа медицина в Лондон. 

„По-простата причина, че „Омикрон“ удвоява случаите на два- три дни. Това е лошата му характеристика. Добрата е, че смъртността не е толкова голяма и по-малко хора влизат в болница, но когато болните са страшно много, болниците пак ще се напълнят“, отбеляза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор отново прогнозира, че при настоящото ваксинационно покритие у нас „Омикрон“ ще причини големи проблеми.

33 сигнала за фалшиви зелени сертификати

Зеленият сертификат работи и е добра мярка, категоричен е Кунчев. Впечатленията му са, че навсякъде в моловете и в „сериозните заведения" се изисква представянето на документа.

33 сигнала за фалшиви зелени сертификати са подадени в прокуратурата, а в началото на януари се очакват и първите резултати от разследванията кой стои зад тяхното издаване, каза Кунчев.

По думите му „хората правят фалшиви паспорти и пари“, така че не можем да се преборим с това, но при добър контрол, ще има и добър резултат от тази мярка.

Нов ръст на заразените

През последните 24 часа у нас са регистрирани 3449 нови случая при 36 449 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 9,46% от взетите проби са дали положителен резултат.

79,44 % от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 922, следват Пловдив с 314 и Варна с 267. Няма област без нови заразени.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 740 682. Броят на активните случаи се увеличава и те вече са 99 139. Расте и броят на настанените в болница, като те са 4 071, от които 462 са в интензивно отделение. 85.41% от новопостъпилите в болница не са ваксинирани.

Излекуваните през последното денонощие са 2276 души, така общият им брой достига 610 724.

Жертвите на болестта у нас вече са общо 30 819. От починалите за денонощието 162 души, 92.59% не са ваксинирани.

До момента у нас са поставени общо 3 682 460 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 19 901 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 1,9 млн. души. 265 194души вече са си поставили бустерна доза.

Пет области се върнаха в червената зона

14-дневната заболеваемост на национално ниво тръгна нагоре. Към днешна дата тя е 293 на 100 000 души. Вчера заболеваемостта беше 268 на 100 000 души, според данните на Националния център по заразни и паразитни болести..

Областите Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Хасково и Силистра се върнаха в червената зона по разпространение на вируса. Заразените там отново са над 250 на 100 000 души. Така отново повече от половината области на страната са в червената зона.

12 области са в жълтата, а Кърджали все още е в зелената зона по разпространение нa COVID-19. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама