„Полтикаст“ еп. 24: За скритите опасности на съвремието

13:30, 30 дек 21 / Политкаст 25 2124 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Този път трябва да започна директно от автора и творчеството му. Ювал Ноа Харари е израелски историк, интелектуалец и писател, който стана световно известен с книгата си „Sapiens. Кратка история на човечеството“, в която изследва по-общо казано миналото на човешкия вид. Следващият му голям труд „Homo Deus: Кратка история на бъдещето“ също предизвика фурор, а в тази книга Харари гледа към далечното бъдеще на цивилизацията и на човечеството, векове, ако ли не хилядолетия напред. Така стигаме и до третия му и най-нов т. нар. бестселър – „21 урока за 21-ви век“, където авторът се фокусира върху предизвикателствата на настоящето и на краткосрочното бъдеще. Четивото до известна степен изхожда и синтезира някои от идете изложени в предните два бестселъра.

„21 урока за 21-ви век“ е насочена към глобалната общност и най-горещите актуални казуси, въпроси, заплахи, както и задаващите се проблеми, които човечеството в своята цялост ще трябва да разрешава в идните години. Авторът твърди, че в книгата излага екзистенциалните въпроси, за които хората нямат време да мислят в забързаното си ежедневие, но ако те не бъдат коментирани, разисквани и решавани сега, в последствие ще сме изправени пред свършен факт и резултатите няма да са приятни.

Харари демонстрира невероятен усет и далновидност, идентифицирайки водещите тенденции и промени в политиката и идеологиите, както и в сливането на информационните и биотехнологиите и невъобразимата скорост, с която тези сектори се развиват абсолютно неконтролирано. Именно това според него е скритата опасност на съвремието. В книгата му ще откриете изключително интересни и полезни разсъждения за изкуствения интелект, за бъдещето на пазара на труда на фона на автоматизацията, за оформящия се диктат на компаниите, които боравят с т. нар. големи данни, за които впрочем говорихме във 22-рия епизод на „Политкаст“.

„21 урока за 21-ви век“ е изключително стойностна книга, а някои от разсъжденията за ценностните ориентири на модерните общества и на отделния човек са право в десетката.

Цялото представяне на книгата можете да чуете във връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама