Как да защитим дома си от обири, когато ни няма по празниците?

07:30, 31 дек 21 25 1433 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Традиционно за празниците много от нас пътуват, за да прекарат Нова година в спа или ски курорт, при свои близки, а понякога дори извън страната. Това знаем, че е и най-удачното време за крадците да влязат в дома ни. Практиката показва, че по време на празниците обирите зачестяват. Ето какво можем да направим, за да защитим жилището си:

При добре планиран обир крадците предварително проучват дали в жилището има някого. Затова един от най-важните съвети на полицаите към хората, които няма да са си вкъщи по празниците, е да не споделят къде ще почиват. „Да се ограничим в социалните мрежи - да не парадираме или да не насочваме накъде ще пътуваме, къде ще бъдем и за колко време“, заяви пред БНТ главен инспектор Сергей Алексов от ОДМВР - Благоевград.

Пари в брой, злато, скъпа и лесно преносима техника - това са едни от най-привлекателните неща за влизащите в жилището ни с взлом. Затова добре е, ако отсъстваме за повече време, да преместим подобни предмети при наши близки.

Ако живеем в блок е добре входната врата да се заключва. Всички прозорци и врати на терасите в апартамента също трябва да са грижливо затворени.

Ако някой от съседите около нас си останат на място, вкъщи, да ги молим да наглеждат домовете и всички съмнителни неща, които ни е направило впечатление, че не са в нормалното си положение, да им обръщаме внимание и да уведомяваме компетентните органи като се обаждаме на 112“, допълни Алексов.

Органите на реда съветват ако станем обект на кражба, никога да не действаме сами и на своя глава, тъй като това може да се окаже изключително опасно.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама