Започнете новата година с нар – вълшебният плод

11:00, 01 яну 23 / Любопитно 25 3784 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Според една ранна традиция на първия ден от Нова година се хвърля един нар на земята или на масата и се вярва, че разпръснатите зърна ще донесат пари, любов, здраве и дълголетие. Зърната на нара с цвят на рубин са символ на просперитет и благополучие. Комбинацията от неговите здравословни качества и фантастичен вкус прави нара просто неустоим.

Считан за едно от най-старите дървета в света, нарът се споменава в първите исторически документи. Произходът му е Древна Персия, а Средиземноморието е една от най-плодородните области с това божествено дърво. През хилядолетната си история нарът е бил символ на надежда, мир и просперитет. Хора от различни религии и култури са били добре запознати с това и постепенно плодът се е превърнал във вдъхновение за писатели, художници и поети. Англичаните наричат нара „pomegranate“ или „ябълка с много семена“. Дървото на нара може да живее до 200 години.

Много учени смятат, че именно нарът, а не ябълката, е изкушил Адам и Ева в райската градина. В свещените книги нарът се споменава като един от плодовете, който расте в райските градини.

От хилядолетия нарът е смятан за символ на плодородие, доброта и дълголетие. В древен Рим младите булки сплитали нар в косите си в деня на сватбата. Нарът се смята и за символ на възкресението и пламенната любов.

Независимо от древната си традиция и значението, което има за много култури, нарът с право може да се смята за истинско съкровище за нашия организъм.

Какви са ползите от яденето на нар всеки ден и какво се случва с организма ни? Нарът успява да инхибира производството на естроген и намалява риска от свободни радикали. Научните изследвания показват, че маслото от семена на нар, неговите сок и екстракти причиняват самоунищожаване на вредните клетки.

Нарът ви доставя витамин С, който е толкова важен в този сезон на грип и вируси.

Сокът от нар предпазва добрия холестерол от окисляване, а следователно и сърцето.

Нарът е добър източник на полифеноли, мощни антиоксиданти, които предотвратяват образуването на свободни радикали и увреждането на кръвоносните съдове, пише БГНЕС.

Подобрява мозъчните функции и предпазва от болестта на Алцхаймер.

Всички тези тайни на древния плод го правят незаменим в нашата ежедневна диета.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама