Насилието над жените е обида към Бога, заяви отново папата

17:50, 01 яну 22 / Свят 25 1613 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Папа Франциск включи в новогодишното си послание категоричен призив да се прекрати насилието срещу жените, като го нарече обида към Бога. И преди година той говори по този проблем, но не с такъв остър тон и по-скоро с критика към злоупотребата с женското тяло.

Днес католическата църква празнува деня на Божията Майка и Световния ден за мир и 85-годишният духовен водач на стотици милиони християни отслужи литургия в базиликата „Св. Петър“. Последвалата проповед, посветена на майчинството и жените, съдържаше едни от най-острите му думи досега по повод насилието над тях.

И понеже жените даряват живот и жените крепят света, нека положим повече усилия в помощ на майките и за защита на жените“, каза Франциск. „Колко насилие има срещу жените! Стига! Да нараниш жена е обида към Бога, който е дошъл сред нас от жена - не чрез ангел, не директно, а чрез жена“, продължи той, имайки предвид Богородица.

Миналия месец папата разговаря в предавана по телевизията среща с жена, пребивана от бившия си съпруг, и каза, че насилието над жени е „почти сатанинско“ деяние. От началото на пандемията той няколко пъти обръща внимание на проблема.

Посланието му за Световния ден на мира бе разпространено през декември и в него той призова държавите да пренасочат пари за въоръжаване към образование и социални услуги. Този текст е изпратен на всички държавни глави и международни организации, като подписано от папата копие ще се връчва при официални посещения във Ватикана през 2022 г., пише „Дневник“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама