Еврото стана на 20 години

14:54, 01 яну 22 25 1789 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 1 януари 2002 г. гражданите на 12 държави от ЕС държаха за първи път в ръцете си евробанкноти и монети. Днес еврото е паричната единица на над 340 милиона души в 19 държави членки на ЕС.

Еврото е втората най-сигурна валута в света след долара. Използва се при почти 40% от трансграничните плащания и при повече от половината от износа на ЕС.

Еврото е неизменна част от ежедневието на европейците, но началото е свързано със страхове, главно за повишение на цените. Хората смятат, че намалява покупателната им способност, макар статистиката да сочи друго – единната валута позволява да се стабилизира инфлацията.

Някои по-евтини продукти поскъпват заради закръглянето на цените на дребно. Други, чиято цена е по-висока, поевтиняват. Например средната цена на френската багета е 4,30 франка (или 0,66 евро) през 2001 г., а 20 години по-късно цената ѝ е 90 евроцента, пише БНТ.

Тези 20 години не винаги са безоблачни – по-малко от десет години след въвеждането му, еврото е застигнато от тежка финансова криза, в центъра на която е Гърция. Но в крайна сметка именно еврото и общите усилия в ЕС спасяват южната ни съседка от дълговата криза.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама