Необичайно бягство: Южнокореец дезертира в Северна Корея

14:03, 02 яну 22 / Свят 25 1959 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Южнокореец е пресякъл строго охраняваната границата със Северна Корея, съобщава Ройтерс.

Бягството е необичайно като се има предвид, че то е по посока на една от най-бедните и авторитарни страни в Азия. 

Беглец е пресякъл една от най-строго охраняваните граници в света около 21:20 ч. местно време на 1 януари. Южнокорейските военни са изпратили войници да прихванат беглеца, но те не са успели да го заловят.

Осъдиха на смърт мъж, внесъл контрабандно „Squid Game“ в Северна Корея

Пресичането на границата между двете Кореи е нелегално и в двете страни. Южна Корея е уведомила КНДР за проникването по военна комуникационна линия. Засега няма информация каква е съдбата на лицето, както и дали човекът е жив.

По време на пандемията Пхенян обяви още по-крути мерки за влизане в страната, макар че досега не е потвърдил случаи на коронавируса. Граничната охрана стреля по всеки забелязан да влиза без разрешение в страната. Такъв инцидент имаше през септември 2020 година, когато севернокорейски военни застреляха и изгориха южнокорейски служител в областта на рибарството, който изчезна в морето. Инцидентът предизвиква напрежение, а Пхенян обясни това с антипандемичните правила и се извини, припомня Offnews.bg.

От средата на 2021 г. Северна и Южна Корея отново комуникират по официални канали след близо година прекъсване. Контактите между двете страни бяха прекратени през юни 2020 г. от КНДР. Това дойде в отговор на кампания по изпращането на листовки от Южна Корея до активисти и бежанци отвъд границата. Тогава Пхенян обвини Сеул в бездействие около предотвратяването на инициативата, която беше дело на правозащитни организации, пише „Свободна Европа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама